BUZ: “Umirovljenik s mirovinom od 839 eura će ostvariti pravo na 60 eura “pomoći”, ali će poslije platiti 80 eura poreza”

Vijesti 11. ruj 202411:14 2 komentara
Pixabay / Ilustracija

Blok umirovljenici zajedno (BUZ) upozorio je u srijedu da Vlada zakida umirovljenike, čak i kada im pomaže jer paketi pomoći u pravilu stižu tek nakon usklađivanja mirovina zbog čega desetci tisuća umirovljenika prelaze definirane cenzuse i ostaju bez dijela pomoći na koju su računali.

 Poručili su i kako je umirovljenicima dosta “igrokaza Vlade i žetončića iz umirovljeničkih redova” pa će na prosvjedu 1. listopada zahtijevati da odmah ispuni obećanje iz 2016. i novim izračunom poveća prosječne mirovine do 60 posto prosječne plaće, kao i da se redovito usklađivanje mirovina radi na bazi 100 posto povoljnijeg faktora između rasta cijena ili plaća. 

Iz BUZ-a su naveli kako su mnogi umirovljenici nakon usklađivanja od 7,46 posto za samo nekoliko eura prešli cenzuse za pravo na pojedine iznose iz paketa novčane pomoći čime su zapravo oštećeni za razliku između dva razreda pomoći, a koju bi ostvarili da su paketi pomoći išli prije usklađivanja mirovina.

Posljednjim paketom pomoći umirovljenicima su određeni razredi s mirovinama do 300, 500, 650 i 840 eura, a novčana pomoć od 160, 120, 80 i 60 eura.

“Netko tko je prije usklađivanja imao mirovinu 290 eura i računao na pomoć od 160 eura neće je dobiti jer mu je mirovna nakon posljednjeg usklađivanja, koje će biti isplaćeno u rujnu, iznositi preko 300 eura što automatski znači i manji iznos pomoći, odnosno 120 eura koji stiže već u listopadu”, objasnili su iz BUZ-a.

Isto se događa i s mirovinama koje su prije usklađivanja bile za par desetaka eura niže od 500, 650 ili 840 eura, a koje su nakon usklađivanja prešle te iznose čime ostvaruju manju pomoć ili je čak gube ako im je mirovina prešla 840 eura.

“Umirovljenik s mirovinom od 839 eura nakon usklađivanja će u listopadu ostvariti pravo na 60 eura “pomoći”, ali će već s prosincem državi platiti 80 eura poreza”, istaknuli su iz BUZ-a dodatan “apsurd”.

Upitali su zašto se neoporezivi dio mirovine ne bi podigao na barem 900 eura.

“Mislite li da je to slučajno? Vlada je posljednjim paketom pomoći obuhvatila 750 tisuća umirovljenika ili njih 60 posto, što je dokaz da je Vlada svjesna rastućeg siromaštva umirovljenika kojeg očito ne želi riješiti, već naprotiv, poduzima niz mjera kojim se potiče rast siromaštva”, ocijenili su iz BUZ-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare