Blok umirovljenici zajedno zahtijeva ostavku ministra Piletića: Štedi na hrvatskoj sirotinji

Vijesti 04. lis 202407:53 1 komentar
Patrik Macek/PIXSELL

Iz Bloka Umirovljenici zajedno (BUZ) zatražili su ostavku ministra rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića zbog "izostanka empatije prema umirovljenicima."

Njihovo priopćenje prenosimo u potpunosti.

U vremenu nikada većega siromaštva, posebno umirovljenika, i nikada lošijoj socijalnoj slici Hrvatske, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i socijalne politike se javno hvali kako su u odnosu na sva druga ministarstva „uštedjeli“ najviše novca odnosno 288 milijuna eura što je gotovo trećina od ukupnog iznosa „uštede“ ostalih ministarstva zajedno. Da je 1. travnja vjerojatno bi se svi slatko nasmijali dobroj šali na vlastiti račun, no nažalost ovo je naša zbilja i zvuči toliko nevjerojatno da se zdrav razum mora zapitati kako je tako nešto uopće moguće.

Da stvar bude još bizarnija ministar Primorac naglašava kako se u proračunu dogodio i rast prihoda od 1,8 milijardi eura što je zbrojeno samo s „uštedom“ ministra Piletića više od 2 milijarde eura odnosno daleko više od 1,5 milijardi koliko je potrebno da se doslovno odmah prosječne mirovine podinu na 60 % prosječne plaće. Uz podizanje mirovina sasvim je dovoljno novca u proračunu i da se mnogima bez odugovlačenja isplate svi inkluzivni dodaci, posebno osobama s invaliditetom koje radi sporosti administracije odnosno birokracije nerijetko i doslovno umru prije no što dočekaju pomoć na koju su imali pravo.

“Vlada ne želi rješavati problem siromaštva”

Ova „štednja“ na hrvatskoj sirotinji je još jedan dokaz potpunog izostanka empatije prema najugroženijoj socijalnoj skupini odnosno umirovljenicima. Ova bizarnost je i još jedan dokaz više koji ide u prilog našoj tvrdnji da Vlada ne želi rješavati problem rastućeg siromaštva već upravo obrnuto, Vlada ga svojim postupcima svjesno i namjerno generira. Umjesto da Piletićevo ministarstvo vođeno empatijom i iskrenom namjerom da pomaže potrebitima očekivano bude u „minusu“, pa i dvostruko većem od „uštede“ što bi s obzirom na loše mirovine i još goru ukupnu socijalnu sliku bilo razumljivo, on se hvali navodnim „uštedama“.

Ljudi moji jeli ovo moguće, zavapio bi već davno preminuli i legendarni Mladen Delić!

Još „jučer“ se ministar Piletić u direktnom srazu sa mnome (Milivoj Špika, BUZ) u nekoliko radijskih i TV emisija žestoko branio ne birajući sredstva tvrdeći kako u proračunu nema novca za povećanje mirovina, kako su prijedlozi BUZ-a populistički. Samo koji dan nakon navedenog, ali i velikog prosvjeda, sve što je ministar govorio „palo je u vodu“ pokazavši se kao laž čime je potvrđeno kako novca u proračunu ima sasvim dovoljno za povećanje prosječne mirovine na 60 % prosječne plaće odmah, ali da za to nedostaje jedino politička volja Vlade odnosno HDZ-a i Andreja Plenkovića.

S obzirom na navedeno ponašanje Ministra Piletića, BUZ zahtijeva da odmah podnese neopozivu ostavku ili da bude smijenjen s ministarske funkcije radi laganja, nesposobnosti, nebrige i izostanka empatije. S obzirom na sve navedeno očito je kako do ušiju Vlade nisu doprle poruke mnoštva osiromašenih građana koje su im upućene 1. listopada u Zagrebu. Stoga Premijeru „prinosimo pozornosti“ da se pripremi za nove poruke prosvjednika u studenom koji će biti sve samo ne „studeni“, i ne samo u Gradu Zagrebu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare