Dabro: Zbog epske suše štete u poljoprivredi veće od 130 milijuna eura

Vijesti 13. ruj 202414:32 0 komentara
Josip Dabro
Neva Zganec/PIXSELL

Ministar poljoprivrede Josip Dabro na Jesenskom sajmu u Gudovcu u petak je istaknuo da će posljedice ovogodišnje, kako ju je nazvao, epske suše na domaću poljoprivredu biti ogromne, prema sadašnjim procjenama iznose 130 milijuna eura, no izračun šteta je još u tijeku pa se mogu očekivati i veće brojke.

Odgovarajući na upit novinara, dodao je da te procjene ne obuhvaćaju sve usjeve te da su najteže pogođene kulture poput šećerne repe i soje. Ministar Dabro naglasio je kako je prioritet Ministarstva dobiti točnu procjenu šteta s terena kako bi se utvrdilo koje su kulture i područja najviše pogođena.

“Bez preciznih informacija s terena, teško je donositi konkretne mjere potpore,” napomenuo je Dabro, kazavši da Ministarstvo planira aktivirati europska sredstva namijenjena pomoći poljoprivrednicima.

Sektorski natječaji

Najavio i nove sektorske natječaje kao dio izmjena strateškog plana u poljoprivredi. Natječaji će biti usmjereni na povećanje proizvodnje u različitim sektorima, a prioritet je proizvodnja mesa, mlijeka, voća i povrća.

“Planiramo smanjiti broj natječaja, ali ih učiniti konkretnijima i s jasnim ciljevima. Na taj način ćemo pružiti učinkovitu potporu poljoprivrednicima koji su spremni povećati svoju proizvodnju i modernizirati svoje poslovanje,” rekao je Dabro dodavši da je cilj Ministarstva poljoprivrede očuvati sadašnje razine proizvodnje.

Odgovarajući na pitanja novinara o padu proizvedenih količina mlijeka, ministar Dabro je kazao da se trend mijenja i da očekuje da će se proizvodnja mlijeka ove godine u odnosu na prethodnu ipak povećati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!