Dok suci štrajkaju, iz proračuna se plaćaju naknade za sporost suđenja. Doznajemo koliko iznose

Vijesti 24. sij 202409:05 0 komentara
N1/ilustracija

Dok traje najnoviji tzv. bijeli štrajk u sudstvu, iz državne blagajne i dalje se isplaćuju naknade za sporost tog istog sudstva. Riječ je o naknadama za povredu prava na suđenje u razumnom roku, a koje su lani - eksplodirale.

U pitanju su naknade za maratonske procese za koje Ustavni sud RH i Europski sud za ljudska prava utvrđuju da su trajali nepotrebno dugo. Na njihovu duljinu nisu utjecale stranke već, kako proizlazi iz brojnih presuda, suci i njihov rad, odnosno nerad.

Koliko smo platili?

Prema podacima koje nam je dostavilo Ministarstvo pravosuđa i uprave u razdoblju od 2019. do 2022. godine s osnove naknada za suđenje u razumnom roku pred hrvatskim sudovima isplaćeno je 5.959.095 kuna. U 2023. po istoj osnovi isplaćeno je 397.663 eura odnosno gotovo tri milijuna kuna.

Drugim riječima samo u jednoj godini isplata naknada iznosila je polovinu ranijeg četverogodišnjeg iznosa. U prilog tome ide podatak da je Ustavni sud RH, prema brojnim presudama Europskog suda za ljudska prava protiv Hrvatske donekle uskladio svoju praksu, te počeo izricati presude kojima se država kažnjava zbog sporosti sudskih postupaka, te se građanima koji su takvim postupanjem sudova oštećeni dosuđuju naknade.

I to nije sve…

Ovim naknadama treba dodati i još oko 2,4 milijuna kuna, odnosno gotovo 316 tisuća eura zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku što su građanima isplaćeni iz dijela državnog proračuna kojim raspolaže Ured zastupnice Republike Hrvatske pred sudom u Strasborugu.

“Na ime presuda i odluka o priznanju povrede ili o prijateljskom rješenju spora odnosno nagodbi za povredu prava od 2019. iz državnog proračuna kojim raspolaže Ured zastupnice isplaćen je ukupno 315.771 euro”, potvrdila je za N1 Štefica Stažnik, zastupnica RH pred Europskim sudom za ljudska prava.

Može li sporije?

N1 je samo ovaj mjesec objavio detalje dva nevjerojatna slučaja o sporosti pravosuđa. Gospođa iz Županje se 20 godina, od 2003. do 2023. natezala po sudovima za svoju ušteđevinu. Sada joj je Ustavni sud RH dosudio naknadu od 5.100 eura.

I nasljednici zemljišta iz Novog Vinodolskog od 1987. na sudovima pokušavaju dobiti odštetu za oduzete parcele. Ustavni sud RH zaključio je da je to nerazumno dugo te im dosudio svakome po 5.610 eura naknade zbog povrede ustavnog prava na brzo i učinkovito suđenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!