Ova žena se 20 godina na sudu borila za svoju ušteđevinu. Evo što se sada dogodilo

Crna kronika 11. sij 202418:50 3 komentara
Ilustracija/Pixabay

Spor je vodila protiv Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju, a sve je trajalo od 2003. do 2023. godine.

Sada je Ustavni sud RH zaključio da je ovog gospođi zbog duljine parnice bilo prekršeno pravo na suđenje u razumnom roku pa će dobiti 5.100 eura naknade.

Kronologija maratonskog procesa

Sve je počelo u travnju 2003. kada je gospođa iz Županje podnijela tužbu tražeći isplatu svoje osigurane štednje. Dva mjeseca kasnije dio tužbe je povukla, umjesto glavnice tražila je samo zakonske zatezne kamate.

Prvo ročište bilo je održano tek 18. veljače 2004.godine. Uslijedila je razmjena podnesaka – najprije je Direkcija odgovorila na tužbu, a zatim je klijentica banke dala svoje očitovanje na to.

U siječnju 2006. gospođa iz Županje podnijela je i dodatnu tužbu kojom je tražila povrat nepripadne koristi, kao i zakonske zatezne kamate.

Zatim je iduće ročište održano 9. veljače 2006. pa se Direkcija pismeno očitovala 14. travnja 2006., a onda su svi na sud ponovno došli 14. veljače 2007. godine. Uslijedila su očitovanja i ročišta, da bi spor u 22. siječnja 2010. morao krenuti iznova zbog proteka rokova.

Pobijedila u borbi za kamate

Presuda je objavljena šest dana kasnije. Njome je djelomično usvojena tužba gospođe iz Županje. No, Direkcija je vrlo brzo uložila žalbu. O njoj je odlučivao Županijski sud u Zagrebu.

Kako do sredine 2013. nije dobila presudu podnijela je prvi zahtjev za suđenje u razumnom roku. Zahtjev joj je usvojen te je Županijski sud u Zagrebu dobio rok od šest mjeseci da riješi ovaj slučaj.

I doista krajem rujna 2013. stiže odluka – žalba Direkcije je usvojena, a slučaj vraćen na ponovno suđenje.

A onda je sve krenulo iznova

U ponovljenom postupku nitko ništa novo nije predlagao pa je 7. svibnja 2014. rasprava zaključena. Par dana kasnije Općinski građanski sud u Zagrebu donosi nepravomoćnu presudu prema kojoj je Direkcija morala gospođi iz Županje platiti 58.611 kuna sa zakonskom zateznom kamatom, kao i sudski trošak.

Na to se Direkcija ponovno žalila, a Županijski sud u Zagrebu u prosincu 2015. preinačio je presudu tako su umjesto gotovo 60 tisuća kuna klijentici banke morali platiti svega 860 kuna.

Zbog tog obrata gospođa iz Županje podnosi Vrhovnom sudu RH zahtjev za revizijom. Direkcija na njezin zahtjev odgovara. Vrhovni sud RH u ožujku 2023. odbija zahtjev.

Drugim riječima, potvrđuje presudu prema kojoj je gospođa iz Županje dobila svega 860 kuna od Direkcije za osiguranje štednih uloga. Ta presuda uručena joj je u listopadu 2023. godine.

Evo koliko je sve to trajalo

Iako je, dakle, sudski spor izgubila, ova će gospođa sada ipak dobiti pozamašnu naknadu, 5.100 eura, i tog zbog dugotrajnosti postupka.

“Ovaj postupak trajao je ukupno 20 godina, osam mjeseci i dvadeset i šest dana”, izračunao je Ustavni sud koji je zaključio kako slučaj nije bio osobito složen.

“Visinu naknade, zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, Ustavni je sud utvrdio uzimajući u obzir okolnosti predmeta, uz istodobno uvažavanje ukupnih gospodarskih i socijalnih prilika u Republici Hrvatskoj”, navela je u obrazloženju predsjednica vijeća Ustavnog suda RH Ingrid Antičević Marinović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare