Doznajemo: Kako je ministar Medved majci šefa državne agencije jeftino prodao stan u Zagrebu

Vijesti 07. ruj 202411:41 0 komentara
Luka Stanzl/PIXSELL

N1 doznaje nove detalje u slučaju Gorana Basarca, sina pokojnog generala Ivana Basarca, koji je bio i pomoćnik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Generalov sin lani je imenovan na čelno mjesto Agencije Alan. Ta Agencija se u ime države bavi trgovinom oružjem.

Već je to njegovo imenovanje podiglo medijsku prašinu budući da je na čelo državne agencije došao iz tvrtke Šestan Busch, koja se također bavi proizvodnjom i trgovinom vojnom opremom. Zbog toga se nametnulo pitanja o mogućem sukobu interesa. Iz Povjerenstva su za N1 potvrdili da su otvorili predmet protiv Basarca, ali još uvijek prikupljaju dokumentaciju.

Kupovina stana

Portal Telegram lani je objavio i da Basarac koristi MORH-ov stan, a upravo je ondašnji ministar obrane Mario Banožić predložio Basarca za šefa agencije Alan. Pojašnjeno je tada iz MORH-a da je stan u međuvremenu prebačen u portfelj Ministarstva branitelja.

N1 sada otkriva čudan detalj u ovom slučaju – prema ugovoru iz lipnja prošle godine Ministarstvo branitelja prodalo je državni stan supruzi generala Basarca, Ljubici Basarac za 39.851,47 eura. Podaci iz zemljišnih knjiga potvrđuju da je riječ o stanu od 58,90 metara kvadratnih. To znači da je kvadrat stana stajao oko 677 eura.

Gospođa Basarac, što također stoji u zemljišnim knjigama, za svega četiri mjeseca, u listopadu prošle godine, stan daruje svom sinu Goranu Basarcu, šefu Agencije Alan.

Brojne nekretnine

Basarac je, pak, svo ovo vrijeme, prijavljen na adresi u mjestu Slapno u Karlovačkoj županiji, a tu adresu prebivališta naveo je i u svojoj imovinskoj kartici koju je dopunio početkom ove godine. U tom mjestu Basarac, kako navodi u imovinskoj kartici te odgovoru za N1, posjeduje i kuću s okućnicom koju je sam financirao. U vlasništvu ima i voćnjak i još jednu kuću. Obje te nekretnine su mu darovane.

“Nekretnine u Slapnom darovala mi je 2014. moja majka Ljubica Basarac. Riječ je o površinama koje predstavljaju voćnjak pri kući te kuću pri voćnjaku”, odgovorio je Basarac na upit N1.

Darovnim ugovorom, kako je sam potvrdio, stekao je i stan u Zagrebu, onaj isti koji je njegova mama otkupila od države.

Drugi državni stan

Osim toga, Basarac je za N1 potvrdio i informaciju iz javno dostupnog Zapisnika stambene komisije Ministarstva branitelja, prema kojem je njegov otac već ranije otkupio stan u Koprivnici. Riječ je o stanu od gotovo 65 kvadrata na kojem je postojalo stanarsko pravo, no general Basarac ga je, prema podacima iz službenog Zapisnika, uspio otkupiti prema tada vrijedećem Zakonu o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Evo što Goran Basarac kaže na upit o tom stanu.

“Stan u Koprivnici koji je dodijeljen ocu za vrijeme njegove službe u bivšoj JNA, te kasnije službe kao hrvatskom časniku i djelatnoj vojnoj osobi Hrvatske vojske više nije u vlasništvu mene niti moje obitelji”, objasnio nam je Basarac i potvrdio da živi u stanu što ga je od države 2005. dobila na korištenje, a sada i otkupila njegova majka.

Luping sa stanom

Iz Ministarstva branitelja nam kažu da je Ljubica Basarac imala pravo na otkup stana bez obzira što je njezin suprug već ostvario to pravo sa stanom u Koprivnici. Stan je general  2005. prodao.

Upravo od 2005., prema Zapisniku stambene komisije, obitelj Basarac koristila je stan u Zagrebu koji je lani i otkupljen. General Basarac umro je 2007. godine.

Njegov sin, koji je od lani na čelu Alana, dobio je od majke taj isti stan u Zagrebu. Njoj je otkup omogućen iako je, dakle, obitelj imala druge nekretnine u vlasništvu.

Cijena bez popusta

Općinsko državno odvjetništvo u Novom Zagrebu dalo je pozitivno mišljenje na ovaj ugovor o otkupu. Za N1 kažu da su to učinili jer su im iz Ministarstva branitelja rekli da Ljubica Basarac ima pravo na otkup stana ali bez popusta. Posjetimo, cijena ovog stana bila je nešto više od 39 tisuća eura za gotovo 59 kvadrata.

Pitali smo državno odvjetništvo hoće li preispitati svoje pozitivno mišljenje na ugovor za Basarčev stan. Iz Županijskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici koje je nadređeno državnom odvjetništvu iz Novog Zagreba kratko su nam odgovorili kako nikakve nove činjenice o ovom slučaju nemaju, te kako svoju odluku neće mijenjati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!