Ekonomski analitičar: Ovo investiranje omogućava da se brzo dođe do gotovine

Vijesti 23. ožu 202318:05 0 komentara
N1

Ekonomski analitičar Mladen Vedriš gostovao je u emisiji Newsroom gdje je pričao o isplativosti investiranja u zlatu, ali i o aktualnim događajima u hrvatskoj ekonomiji.

Vedriš je kazao kako danas, baš kao i u vrijeme svake krize, raste vrijednost zlata. Danas one tako dosežu rekordne razine. U Zagrebu je danas, prigodno tim tvrdnjama, održana i konferencija o zlatu.

“U krizi će svatko kupiti dva ili tri zlatnika. Tako je i sada. Kad se gleda porast vrijednosti na desetljeća ili dva, ono raste na godišnjoj razini od osam posto. Porast vrijednosti zlata je stabilniji od rasta cijena dionica. Prosječni prinos znatno je veći i od ulaganja u državne obveznice“, kazao je Vedriš.

Tvrdi i kako Hrvati nisu previše upućeni u tržište zlatom, a upravo zlato, kako kaže, pruža sigurnost na dugi rok i omogućava da vrlo brzo se dođe do gotovine.
Dodaje i kako se tržište u Hrvatskoj otvorilo otkako je ukinut PDV na trgovanje zlatom i smanjene su marže.

Komentirao je i vijest da Barbara Dorić, jedna od troje hrvatskih menadžera u Upravi Ine koje je smijenila Vlada RH nakon otkrića pljačke teške milijardu kuna, preuzima posao direktorice investicija i specijalnih projekata u Fortenova grupi.
“Postoji neka kompenzacijska matrica, imajući u vidu da smo mala zemlja i mala ekonomija. Pitanje je što Dorić može postići na ovome poslu.  Ne bi bilo dobro da je riječ samo o njenom zbrinjavanju“, kazao je Vedriš

Objasnio je da je sustav upravljanja u INI bio je takav da su Hrvati bili u ulozi statista.

“Pitanje je i što je bilo sa sustavom minimalnog kontrolinga, i jesu li mogli pripaziti na ono što se zove redovito poslovanje. No ključno pitanje je ima li Hrvatska zakonske mogućnosti da promijeni taj začarani krug pasivnosti gdje drži 44 ili 46 postio vlasništva, a da pritom o ničemu ne odlučuje“, kazao je Mladen Vedriš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!