Oglasio se EPPO: Evo kako je poduzetnica iz Rijeke pokušala izvući još pola milijuna eura iz EU fonda

Crna kronika 03. lis 202409:53 0 komentara
Goran Kovacic/PIXSELL/Ilustracija

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu oglasio se o novoj istrazi otvorenoj protiv riječke poduzetnice Vanje G.

Uz nju je osumnjičen i prokurist jedne tvrtke, a tereti ih se za prijevaru s potporama u poljoprivredi. Obje osumnjičene osobe uhićene su jučer. 

Zašto je otvorena istraga?

EPPO sumnja da je ovo dvoje od listopada 2021. do 17. listopada 2022. tražilo bespovratne potpore sufinancirane iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) u omjeru od 85 posto te Državnog proračuna Republike Hrvatske u omjeru od 15 posto.

Osumnjičenici su u ime tvrtke podnijeli zahtjev Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za gotovo pola milijuna eura potpore koja se dodjeljivala u u sklopu javnog natječaja “Potpore za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva”. Ukupna vrijednost potpora iznosila bi 711.394,31 eura.

Pri tome su, navodi EPPO, u prijavi lažno tvrdili da tvrtka ispunjava obvezne uvjete prihvatljivosti vezane za traženu ekonomsku veličinu. Kako bi dobili potrebnu potvrdu koju bi priložili uz prijavu, osumnjičenici su službenoj osobi Ministarstva poljoprivrede u dva navrata dali lažne podatke, tvrdeći da su uvjeti ispunjeni iako nisu bili, utvrdili su do sada policija i EPOO.

Lažirali i podatke o zaposlenima

Uz to, EPPO u rješenju o otvaranju istrage navodi da su Vanja G. i njezin poslovni partner lažno iskazali da tvrtka za koju su tražili potporu ima zaposlenika poljoprivredne ili biotehnološke struke.  A lažirali su i podatak da je ta firma član poljoprivredne zadruge, čime su dobili neopravdanu prednost prilikom ocjenjivanja u postupka nabave.

Agencija je tijekom administrativne obrade uočila elemente prijevare, te je odlučila ne isplatiti bespovratne potpore, potvrdio je EPPO. Drugim riječima, Vanji G. najnovija prijevara s kojom ju povezuju istražitelji, nije uspjela. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!