Novi slučaj femicida, hoće li sudovi sada strože kažnjavati? Odvjetnik: Uvijek je tako nakon ovakvih primjera

Vijesti 06. ruj 202418:43 0 komentara

Odvjetnik Fran Olujić razgovarao je s našom Anom Raić o posljednjem slučaju femicida u Zagrebu.

“Moj je stav da je sud napravio usitinu sve što je trebao. Počinitelj je imao preko 70 godina i u takvim se slučajevima iznimno rijetko određuje istražni zatvor, a uz to, nisu živjeli zajedno i dosad nije bio evidentiran kao kršitelj bilo kojih zakonskih propisa. Uistinu ovdje ne vidim odgovornost suda“, navodi Olujić.

Poručio je da je treba raditi na prevenciji jer kad se ovakvi slučajevi nađu pred sudom, onda je već prekasno.

“Nije dobro ono čemu u Hrvatskoj često pribjegavamo, a to su stalne izmjene zakona i propisa, jer ovakve ekstremne situacije tim izmjenama nećemo izbjeći”, smatra Olujić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je da je svaki ovakav slučaj “signal onima koji donose odluke u pojedinim životnim situacijama, koliko je važno biti oprezan i strog kako bi se prevenirale ovakve situacije”.

“U ovom slučaju nije bilo razloga za određivanje istražnog zatvora jer nisu postojale okolnosti koje bi na to ukazivale. Što se tiče visine kazni koje hrvatski sudovi izriču, u zadnjih godinu do dvije je postrožena kaznena politika, i policija i DORH i sudstvo reagiraju žurno”, kazao je odvjetnik.

Kaže da to potvrđuje i činjenica da je danas Remetinec pun kaznenih djela obiteljskih nasilnika.

Olujić je komentirao i očekuje li da će suci sada lakše određivati istražni zatvor obitlejskim nasilnicima.

“Uvijek je to tako nakon ovakvih ekstremnih primjera. I dosad su hrvatski sudovi i preolako određivali istražni zatvor, ovdje ne govorim o ekstremnim primjerima nego o svakodevnim situacijama u praksi”, rekao je Olujić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!