Glavni ekonomist HUP-a: Ako želimo bržu stopu rasta BDP-a moramo jačati privatni sektor, a ne javni

Vijesti 29. svi 202418:23 0 komentara

Glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić gostovao je u Newsroomu s Ankom Bilić Keserović gdje je razgovarao o rastu BDP-a, inflaciji te plaćama u javnom i privatnom sektoru.

Državni zavod za statistiku objavio je jučer prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod u prvom tromjesečju ove godine realno porastao 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Hrvatska je time ostvarila snažan rast u Europskoj uniji, a ovaj rast komentirao je glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić.

“To treba gledati kao izrazito dobro prolazno vrijeme. Ono što nas treba više brinuti je potencijalna stopa rasta koja ima svoju održivost u nekakvom srednjem i dugom roku i ono što treba reći je kad prođe ovaj vodopad EU fondova, naša će potencijalna stopa rasta nakon 2025. godine, a pogotovo nakon 2027. biti znatno niža i ona će biti i niža u odnosu na prosjek zemalja Istočne Europe s kojima se volimo uspoređivati”, rekao je Stojić i dodao da potencijalna stopa u ovih par godina “pleše” između dva do tri posto te da će nakon 2027. godine biti vjerojatno dva posto.

Komentirao je i izjavu Andreja Plenkovića kako imamo nikad manju nezaposlenost.

“To su sve lijepe brojke, ali one nažalost ili na sreću samo pokazuju dobro prolazno vrijeme.”

Osvrnuo se i na to zašto imamo nisku produktivnost.

“Svi akteri trebaju u fokus staviti stvaranje uvjeta za olakšavanje provođenja privatnih investicija. Privatne investicije mogu gurati dalje rast”, smatra Stojić.

Odgovorio je i na pitanje hoće li turistička sezona dovesti do skoka inflacije zbog povećanja cijena.

“Hrvatska puno uvozi pa veliki utjecaj imaju uvozne cijene na inflaciju. Nemojmo se iznenaditi ako ovo ljeto inflacija padne vrlo blizu godišnje stope oko dva posto. Nemojmo tada proglasiti pobjedu nad inflacijom. Masa plaća je gorivo koje pogoni inflaciju. Ako želimo stabilizirati inflaciju na cilj centralnih banaka od oko dva posto, ona ne bi smjela plastično rasti više od pet posto.”

Prokomentirao je i velike razlike između plaća u javnom i privatnom sektoru.

“Ako želimo imati bržu stopa rasta produktivnosti i stopu rasta BDP-a mi moramo jačati privatni sektor, a ne javni sektor”, zaključio je Stojić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!