Grad Zagreb uvodi promjene za parkiranje u centru

Vijesti 11. srp 202416:10 0 komentara
Lovoro Domitrovic/PIXSELL

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u četvrtak je predstavio mjeru kojom se za stanare u širem centru grada uvode parkirališni blokovi za povlaštene parkirališne karte, kako bi se povećao broj raspoloživih parkirnih mjesta, priopćili su iz Grada.

“Prijedlogom koji smo upravo stavili u javno savjetovanje želimo da povlaštene parkirališne karte (PPK) vrijede samo u blizini mjesta stanovanja tj. u parkirališnim blokovima prosječnog promjera od nešto manje od jednog kilometra. To i jest početna svrha povlaštene parkirne karte”, rekao je gradonačelnik.

Zagreb već duže vrijeme ima neodrživu situaciju što se tiče broja povlaštenih parkirališnih karata, kazao je Tomašević. Tako ih za prvu zonu ima 13 776, iako u njoj ima samo 8035 raspoloživih parkirnih mjesta. Slična situacija je i u drugoj zoni u kojoj je izdano 22 163 karata za 19 090 mjesta.

“Primjerice kad netko tko živi na Trešnjevci, s PPK za drugu zonu, besplatno parkira na drugom kraju iste zone u Maksimiru, on time smanjuje broj raspoloživih mjesta za stanovnike Maksimira”, pojasnio je gradonačelnik.

Nova mjera trebala bi stupiti na snagu 1.rujna. Njome će se, istaknuo je Tomašević, smanjiti praksa fiktivnih prebivališta i boravišta unutar parkirne zone koja omogućuje besplatno parkiranje u širem centru grada onima koji u njemu stvarno ne žive. Time će se povećati broj raspoloživih parkirnih mjesta za stanare.

Cijene parkiranja te svih komercijalnih karata ostaju nepromijenjene. Cijena povlaštenih parkirališnih karata također se neće mijenjati. Za prvu zonu ona iznosi 13,30 eura mjesečno, za drugu zonu 5,30 eura mjesečno, a za treću zonu 3,30 eura mjesečno.

PPK mogu kupiti isključivo građani koji imaju prijavljeno prebivalište ili boravište unutar prve, druge ili treće parkirališne zone odnosno u širem središtu grada. Ukupno je izdano oko 40.000 takvih karata.

Grad Zagreb do sada je uveo dvije mjere kako bi povećao broj parkirnih mjesta za stanare u centru. Prva mjera bila je revizija korištenja svih rezerviranih parkirnih mjesta za ustanove, udruge, stranke i tvrtke.

Drugom je mjerom ugostiteljskim objektima uvedeno ograničenje od maksimalno tri parkirna mjesta kod zahtjeva za postavljanje terase, uz izjednačavanje s cijenom rezerviranog parkirnog mjesta. Na taj je način zaustavljen trend povećanja terasa nauštrb parkirnih mjesta koja nedostaju za stanare centra, priopćili su iz Grada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!