Gradonačelnica završila pred Povjerenstvom zbog golemog kredita. Hoće li biti kažnjena?

Vijesti 18. lis 202418:17 0 komentara
Nikola Cutuk/PIXSELL

Gradonačelnica Siska, Kristina Ikić Baniček (SDP) godinama je u imovinskoj kartici brljala s podacima o kreditu. Gradonačelnica je zbog toga završila na dnevnom redu Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je protiv nje dobilo prijavu.

Detalji prijave

Prema toj prijavi iz imovinske kartice gradonačelnice Siska 2018. nestao je kredit od preko 400 tisuća eura koji je bio upisan na njezino ime, a pojavio se kredit od nešto više od 60 tisuća eura na ime njezinog supruga.

Inače, riječ je o kreditu iz 2010. godine.

U svom očitovanju Povjerenstvu Kristina Ikić Baniček objasnila je da je došlo do greške. Naime, omaškom je, tvrdi upisala kredit od 450 tisuća eura na svoje ime, iako se zapravo radilo o kreditu od 450 tisuća kuna, što ga je podigao njezin suprug

Greške u podacima

Tijekom 2015. i 2016. u više navrata mijenjala je i nadopunjavala imovinsku karticu, no tek u srpnju 2017. unijela je ispravan podatak – kredit od 62 tisuće eura na ime supruga.

Pravdala se mogućom greškom u pretvaranju kuna u eure, kao i krivo upisanim nositeljem kredita. Za gradonačelnicu je sve to bila omaška. Kako bi se opravdala dostavila je Povjerenstvu svu traženu dokumentaciju.

Hoće li biti kažnjena?

Predsjednica Povjerenstva Aleksandra Jozić Ileković koja je izvijestila o ovom slučaju, predložila je da se gradonačelnicu Siska ne kažnjava. Očito se radilo o omašci, a ne namjernom kršenju Zakona o sprječavanju sukoba interesa, kazala je.

No, na sjednici Povjerenstva iznesen je i protuprijedlog – kazna od 530 eura za neuredno popunjavanje imovinske kartice. Naime, Kristina Ikić Baniček tijekom 2015. i 2016. očito se bavila svojom imovinskom karticom, a tek 2017. ispravila je grešku s kreditom. Prema Zakonu, svaki obveznik mora imovinsku karticu ispuniti istinito i potpuno, što gradonačelnica Siska očito nije učinila pa je zbog toga trebala biti sankcionirana.

Na kraju Povjerenstvo u njezinom slučaju nije donijelo nikakvu odluku jer niti za jedan prijedlog zaključka nije glasala većina članova. Zato će se o ovom slučaju odlučivati na nekoj idućoj sjednici. Ako ni tada ne bude većine, ponovno će se sve odgoditi. Tako, potvrđeno nam je, može u nedogled.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!