HERA objasnila zašto je između dva natječaja za plin mijenjala marže

Vijesti 05. lip 202414:57 0 komentara
Patrik Macek/Pixsell

Poslije natječaja na kojem su određeni opskrbljivači plinom za kućanstva koja koriste javnu uslugu za razdoblje od listopada 2024. do kraja rujna 2027. godine, a zbog kojeg se dignula velika prašina nakon što je Gradska plinara Zagreb - Opskrba (GPZO) ostala bez distribucije na zagrebačkom području jer je ponuda Međimurje plina bila povoljnija, Hrvatska regulatorna agencija (HERA) pojasnila je zašto je između dva natječaja odlučila promijeniti gornju granicu marže za opskrbljivače.

Podsjetimo, HERA je u prvom, poništenom natječaju postavila gornju granicu marže na 11 eura za MWh bez PDV-a, a u drugom je ona iznosila 10,5 eura za MWh bez PDV-a.

GPZO je na prvom natječaju ponudio 10,9 eura za MWh, a Međimurje plin 10,8 eura za MWh. HERA je natječaj za cijelu Hrvatsku poništila “jer je analiza ponuda ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom”.

Međimurje plin, osim u Zagrebu, tada je dobilo posao u Osijeku, piše tportal.

U drugom, izmijenjenom natječaju propisano je da nitko ne može imati više od 20 posto kućanstava, a samo zagrebačko područje čini više od četrdeset posto kućanstava. Ove odredbe u prvom natječaju nije bilo. GPZO je ponudio 10,2 eura za MWh, a Međimurje plin 9,6 eura za MWh.

Iako je dio opskrbljivača neslužbenim kanalima negodovao zbog poništenja natječaja jer su karte, odnosno ponuđene cijene, nakon njega bile otkrivene, svi su pod novim uvjetima pristali ići na drugi. Nakon objavljenih rezultata posebno su bili nezadovoljni u Gradu Zagrebu, iz kojeg su prozivali HERA-u za promjenu uvjeta i nelogične odredbe, kakvih, kako je rekao gradonačelnik Tomislav Tomašević, nema nigdje u EU. Zbog toga u Gradu razmatraju mogućnost pokretanja pravnih koraka.

Zašto su mijenjali gornju granicu nakon prvog natječaja, iz HERA-e su na naš upit poslije šest dana kazali da je do toga došlo nakon što su napravili analizu pristiglih ponuda na prvi natječaj.

“Najviši trošak opskrbe plinom na ponovljenom natječaju smanjen je s obzirom na analizu zaprimljenih ponuda na poništenom javnom natječaju, koje odražavaju ponuditeljima prihvatljivu razinu očekivanog troška opskrbe plinom, odnosno planiranih iznosa pojedinih komponenti troška opskrbe plinom. Naime, u odnosu na najviši dozvoljeni iznos od 0,0110 EUR/kWh, prosječni trošak opskrbe plinom iz svih dostavljenih 67 ponuda za sva distribucijska područja na poništenom natječaju iznosio je 0,0095 EUR/kWh, dok je prosječni trošak opskrbe plinom svih 27 najpovoljnijih ponuda iznosio 0,0088 EUR/kWh. Kao rezultat novog natječaja, prosječni trošak opskrbe plinom svih 27 odabranih ponuditelja iznosi 0,0084 EUR/kWh”, stoji u odgovoru HERA-e.

Osvrćući se na jučerašnjoj konferenciji za medije ponovno na posao koji je izgubio GPZO, Tomislav Tomašević se očešao o Međimurje plin kazavši da ‘ako su htjeli građanima dati nižu cijenu, zašto je nisu ponudili odmah na prvom natječaju’. Dodao je da je s druge strane GPZO na drugom natječaju ponudio 10,2 eura za MWh te da je to bila najniža cijena koju je mogao ponuditi, a da to ne donosi gubitke.

No, ono na što cijelo vrijeme nema odgovora, a upit je tportal u GPZO poslao još prošloga tjedna, glasi zašto – ako su mogli na drugom natječaju ponuditi 10,2 eura – nisu ponudili taj iznos i na prvom. Jer da jesu, posao i godišnje prihode od oko 300 milijuna eura ne bi izgubili.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!