HZMO objavio službenu stopu usklađivanja: Evo koliko će rasti mirovine

Vijesti 23. kol 202412:35 1 komentar
Pexels/Ilustracija

Na 41. sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje održanoj 23. kolovoza 2024. donesena je Odluka o aktualnoj vrijednosti mirovine (AVM) od 1. srpnja 2024. koja iznosi 13,17 EUR, a izračunana je na temelju objavljenih službenih podataka Državnog zavoda za statistiku, objavio je HZMO.

“Budući da je AVM od 1. siječnja 2024. iznosio 12,26 EUR, a stopa povećanja AVM-a od 1. srpnja 2024. iznosi 7,46%, novi AVM iznosi 13,17 EUR. Riječ je o dosad drugoj najvećoj stopi usklađivanja mirovina od 1. siječnja 1999., od kada se primjenjuje usklađivanje mirovina dva puta godišnje, odnosno od 1. siječnja i 1. srpnja prema odluci o aktualnoj vrijednosti mirovine (prošlogodišnja stopa povećanja 1. srpnja 2023. iznosila je 8,42%).

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stope promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50%, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70% stope promjene prosječne bruto plaće. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50 %, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 70% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30% stope promjene prosječne bruto plaće.

Udio stope promjene indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa promjene manji je od 50 %, što znači da se stopa godišnjeg rasta mirovina određuje tako da se zbroji 30% stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70% stope promjene prosječne bruto plaće, tako da stopa usklađivanja od 1. srpnja 2024. iznosi 7,46 %.

Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti isplatit će se u rujnu (s mirovinom za kolovoz), zajedno s razlikom za srpanj 2024.

Na sjednici su donesene i Odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2024., prema kojoj najniža mirovina za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2024. iznosi 13,58 EUR, te Odluka o osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja od 1. srpnja 2024., prema kojoj osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja, nastalog zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti iznosi 301,92 EUR”, stoji u priopćenju HZMO-a.

Odluke Upravnog vijeća redovito se objavljuju na internetskim stranicama HZMO-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare