I kompanjon ex ministra gospodarstva priznao muljažu u aferi s tulipanima. Nagodio se s EPPO-m

Crna kronika 22. srp 202415:00 > 23. srp 2024 06:53 0 komentara
PIxabay / Ilustracija

Nakon što je Hrvoje Vojković, bivši ministar gospodarstva i čelnik Croatia osiguranja priznao da je pokušao na prijevaru izvući oko 370 tisuća eura iz EU fonda za nasade tulipana, u ponedjeljak je to učinio i njegov poslovni partner protiv kojeg je Europsko tužiteljstvo također podiglo optužnicu.

Riječ je o Goranu Lučevu, bivšem bankaru iz Varaždina koji je za Vojkovića izradio lažnu dokumentaciju što je onda priložena zahtjevu za europska sredstva. Tim je novcem Vojković planirao sufinancirati tri projekta vrijedna oko 650.000 eura, a zatražena subvencija iznosila je 370 tisuća eura.

Kako su muljali?

Jedan od uvjeta natječaja na koji se Vojkovićeva tvrtka javila bila je tzv. ekonomska veličina, a da ju dokaže, iako ju stvarno nije i imao, pomogao mu je Lučev.

Tako su u tri navrata lažno prikazao službeniku Ministarstva poljoprivrede da uzgaja tulipane, i to kako bi dobio potvrdu o potrebnoj ekonomskoj veličini. Naime, tulipani, koji spadaju u kategoriju cvijeća i ukrasnog bilja, dali bi dostatnu ekonomsku veličinu traženu prema uvjetima natječaja Agencije.

Tako izdane potvrde o ekonomskoj količini Vojković je priložio Zahtjevima za potpore u kojima je naveo da ispunjava tražene uvjete, tvrdeći da poljoprivredno gospodarstvo koje djeluje u okviru njegove firme ima potrebnu ekonomsku veličinu.

Lažni dokumenti

Lučev mu je, kako je i priznao, napravio lažnu dokumentaciju koju je predao Agenciji za plaćanja. Međutim, tijekom administrativne obrade podnesenih zahtjeva, Agencija je posumnjala na prijevaru i odlučila ne isplatiti bespovratne potpore Vojkoviću.

Lučev je na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na osam mjeseci zatvora koji su mu zamijenjeni radom za opće dobro. Uz to, mora platiti i 1000 eura sudskih troškova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!