INA odgovorila sindikalistima: Plaće su značajno iznad zakonom definirane vrijednosti

Ekonomija 09. kol 202417:05 1 komentar
Zgrada INA-e
Igor Kralj/PIXSELL

Iz INA-e su reagirali na priopćenje Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske (NSRH) i naglasili da INA, kao odgovoran poslodavac i jedan od najvećih gospodarskih subjekata u Hrvatskoj, održava kvalitetan i redovan socijalni dijalog s tri reprezentativna sindikata u INA-i.

Podsjećaju da sindikat, kako bi bio reprezentativan, mora imati 20 posto od ukupne populacije, koja je sindikalno organizirana.

“Iako NSHR nije reprezentativan sindikat u INA Grupi, na njihov zahtjev, INA ih je u lipnju ove godine primila na sastanak gdje su iznijeli zahtjeve za povećanjem osnovne neto plaće članova koje zastupaju, točnije vozača teretnih vozila u Logistici INA Grupe”, naveli su iz INA-e.

Iz te tvrtke ističu da je, temeljem kolektivnih pregovora, svim radnicima na radnom mjestu vozača teretnog vozila od 1. siječnja povećana osnovna mjesečna bruto plaća za 8,6 posto, dok su 1. lipnja prosječnim povećanjem osnovne mjesečne bruto plaće za 20 posto njihove ugovorene plaće dodatno usklađene, sukladno vanjskim tržišnim uvjetima.

Kažu da je radnicima INA Maloprodajnih servisa, temeljem istih kolektivnih pregovora, od 1. siječnja osnovna bruto plaća podignuta u prosjeku 16 posto, a tijekom sezone dodatno su uvedeni novi dodaci i nagrade za posebno opterećena maloprodajna mjesta (125/170 eura bruto mjesečno) te za radnike koji iz unutrašnjosti i manje frekventnih područja tijekom sezone rade na obali i najfrekventnijim područjima (500 eura bruto u lipnju i rujnu te 800 eura bruto u srpnju i kolovozu).

Dodaju da je INA kao poslodavac svojim zaposlenicima dodatno pružila sigurnost i stabilnost te podršku tijekom proteklih kriznih razdoblja, potresa, Covida te da su, sukladno odredbama Kolektivnog ugovora, radnicima osigurani mnogobrojni dodaci mimo osnovne plaće.

IZ INA-e kažu kako, sukladno navedenom, mogu ustvrditi kako su mjesečna primanja radnika INA-e značajno iznad zakonom definirane vrijednosti.

“S obzirom na navedeno i najavu reprezentativnih sindikata o podnošenja inicijative za izmjenom Kolektivnog ugovora krajem ljeta, predloženo je da i NSRH u tom postupku iskoristi svoju zakonsku mogućnost te svoje prijedloge i mišljenja upute reprezentativnim sindikatima”, zaključili su.

NSRH je priopćio da je potrebno hitno i značajno povećanje plaća vozača, djelatnika na benzinskim postajama i u avio-servisima INA Grupe te da su članovi tog sindikata u INA Grupi spremni i na obustavu rada zbog premalih plaća.

NSRH okuplja članove INA Grupe iz logistike i maloprodajnih servisa, osobito vozače teretnih vozila, tj. cisterni, radnike na benzinskim postajama te radnike avio-servisa.

Ističu da se u medijima često naglašava financijski uspjeh kompanije, no, da unatoč tome mnoge radnike Ine, poput vozača i djelatnika na benzinskim postajama, banke zbog niskih plaća tretiraju kao siromašne jer s trenutnim primanjima ne mogu podizati stambene kredite.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare