Izgradili golemo “glamping” naselje na zaštićenom otočiću kod Visa, DORH digao optužnicu

Vijesti 22. srp 202414:07 0 komentara
Izgradili golemo "glamping" naselje na zaštićenom otočiću kod Visa, DORH digao optužnicu
Ilustracija/Unsplash

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv 77-godišnjaka i 50-godišnjaka koji se terete za bespravnu gradnju na otočiću Podstražje koji se nalazi u zaštićenom obalnom pojasu otoka Visa i dio je UNESCO-vog globalnog geoparka Viški arhipelag.

Okrivljenike se tereti da su od 2014. do 2021. godine, postupili zajednički i po prethodnom dogovoru te protivno odredbama Prostornog plana Grada Visa i Zakona o gradnji, izvijestilo je Državno odvjetništvo (DORH).

U DORH-u preciziraju da je dvojac bespravnom gradnjom obuhvatio 101.939 kvadratnih metara ili 32,22 posto otoka, a na kojem su izgradili glamping naselje betonskih temelja i šest glamping zgrada priključenih na infrastrukturu.

Uz to, tereti ih se da su izgradili dva servisna objekta, dvije kućice, dvije tipske zgrade, jednu makadamsku cestu, mul i nasip na nekoć prirodnoj plaži čime su prouzročili štetu RH u neutvrđenom iznosu.

Također, okrivljenike se tereti da su to učinili kako bi bespravnom gradnjom turističkih objekata na javnom i pomorskom dobru u vlasništvu RH i s gradnjom povezanom devastacijom zaštićenog prirodnog krajolika, obavljali turističku djelatnost, a sve unutar sto metara od obalne crte u zaštićenom obalnom području mora i osobito vrijednom predjelu – prirodnom krajobrazu, izvan građevinskog područja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!