Iskusni kapetan: “Stari brod je najskuplji brod”

Vijesti 15. kol 202422:14 0 komentara

Predsjednik Udruge pomorskih kapetana Sjevernog Jadrana Juraj Karninčić gostovao je u N1 Studiju uživo kod našeg Domagoja Novokmeta gdje su komentirali tragediju u kojoj su poginula tri pomorca kod Malog Lošinja.

Karninčić je bio kapetan na 25 brodova i kaže kako nikako ne može shvatiti kako je došlo do ove strašne tragedije. “U ovoj velikoj tragediji gdje je nastradalo pola posade da rampa padne njima i ubije ih, to mi nikako ne ide iz glave. Tri poginula, jedan ozlijeđen, jedan na psihijatriji, njih pet – znači pola posade.”

“Po mom mišljenju, dva su bitna momenta. Po Sustavu upravljanja sigurnošću (SUS) brodom, posada je dužna pregledati nedostatke ako ih na brodu ima, konkretno kod ove rampe, koje ona zatim obavijesti o nedostacima tehničku službu poduzeća, koje onda poduzima mjere za popravak”, kazao je Karninčić.

“Ako je zapovjedik je obavijestio tehničku službu, taj sustav mora funkcionirati. Ako ne funkcionira, tragične posljedice se dešavaju”, kaže Karninčić.

“Stari brod je najskuplji brod”

Osvrnuo se na brod Oliver koji prije par tjedana plutao u korčulanskom kanalu zbog kvara.

“Jako sam ogorčen kod ovog Olivera zbog toga što mu se desilo, a desit će mu se opet. Nema emergency generator i nije siguran brod za plovidbu, po mom mišljenju. Srećom je završilo dobro jer je bilo mirno more.”

Karninčić  je objasnio da emergency generator služi za opskrbljivanje broda strujom kada nestane pogon i zaustavi se radni stroj. “Da brod može normalno komunicirati s obalom, da ima svjetla na brodu, da su ljudi sigurni.”

“Stari brod je najskuplji brod. Njegovo održavanje i popravak su jako skupi”, dodaje.

Smatra da bi Hrvatska mogla proizvoditi dovoljno vlastitih brodova.

“Mi smo pomorska zemlja koja ima svoje škole, fakultete, brodogradilište, luke, kompanije… Zemlja koja može sama sebe opskrbljivati kvalitetnim brodovima. Zadnji brodovi koji su napravljeni kod nas za Jadroliniju su bili prije 10 godina. Podržavam gradnju svakog broda kod naših brodogradilišta koja su sposobna jer će biti najsigurniji, najkvalitetenij i najjefitniji”, izjavio je.

N1

Je li predsjednik Uprave trebao podnijeti ostavku?

“Iz moralnih razloga mislim da je predsjednik uprave trebao podnijeti ostavku jer to su smrtni slučajevi, pola posade je nastradalo. I ministar Butković je to trebao prihvatiti pa da se ide dalje.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!