Matić o HDZ-ovim biračima: Da su iza Plenkovića na listi bile pivske boce, ušle bi u EP

Vijesti 09. lip 202421:07 1 komentar
Predrag Fred Matić komentira rezultate europskih izbora
N1

Dosadašnji zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu, Predrag Fred Matić, za N1 je komentirao aktualne rezultate europskih izbora, prema kojima njegova stranka ima četiri mandata.

To je bolje od očekivanog i bolje od izbora otprije pet godina, kad je SDP osvojio tri mandata, ali je dobio jedan dodatni nakon izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

“Cijelo smo vrijeme govorili da ćemo biti zadovoljni ako ponovimo rezultat s prošlih izbora, a vidjet ćemo do kraja večeri hoće li ostati ovako. Imali smo jaku listu, s puno prepoznatljivih osoba”, kazao je Matić, koji bi trebao ponovno u Bruxelles.

S druge strane, HDZ ima šest mandata, što znači da je ponovno pobijedio.

“Teško mi je to priznati, ali Andrej Plenković je imao dobru taktiku. Nastupio je kao premijer na čelu liste, a ostalima je zabranio i da pisnu. Stavio ih je sa strane i rekao da samo šute, smješkaju se i budu lijepi. On se kao premijer slikao i koristio resurse Vlade”, komentirao je Fred Matić.

Napomenuo je da su birači SDP-a drugačiji od onih HDZ-ovih.

“Njih ne zanimaju ljudi. Da je nakon Plenkovića stajalo na listi pet pivskih boca, ušle bi u Europski parlament. Naši su birači kritični, gledaju naše rezultate. Da sam ja na listi HDZ-a, osvojio bih najveći broj glasova.”

Općenito desnica jača u Europskom parlamentu.

“U kriznim vremenima, a živimo u njima, narod voli onoga tko će udariti šakom o stol. Mi s lijeve strane volimo demokraciju, što je malo sporije i uvijenije, no donosi rezultate. Desnica voli tipove kao Vučić, Orban… Takav je trend. Mi ćemo i dalje govoriti ljudima da demokracija nije savršena, ali dok nemamo ništa bolje, držat ćemo se nje”, naglasio je Matić i priznao da SDP nije posvetio previše pažnje mladim biračima:

“Moramo im se okrenuti, ali otežava nam činjenica što HDZ ne dopušta građanski odgoj i što se u procese uključuju neke nevladine institucije i sugeriraju kome dati glas, iako bi morale biti po strani dok traju izbori.”

Tijek događaja iz minute u minutu pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare