Medicinske sestre, suci, nastavnici… Čeka li Hrvatsku val štrajkova?

N1

Nakon što se premijer ipak dogovorio s liječnicima, sad se najavljuje niz štrajkova - veće plaće i bolje uvjete žele i medicinske sestre, nezdravstveno osoblje, suci, učitelji... Premijer pak poručuje da će sa svima razgovarati, a medicinske sestre i ostali zaposleni u zdravstvenom sustavu daju rok od dva tjedna za ispunjenje njihovih uvjeta ili ide prosvjed pa štrajk.

“Ja sam val štrajkova najavio početkom godine, ne zbog izborne godine, nego zato što je RH na dnu EU po prosječnoj bruto plaći i prosječnojh bruto satnici”, rekao je Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata.

Nakon što je “premijer-spasitelj” popustio liječnicima, sada štrajkom prijete medicinske sestre, nezdravstveno osoblje, suci, možda i učitelji. Sestre traže minimalno 10-postotno povećanje plaće i daju vlastima rok od dva tjedna.

“Naša traženja su također radnopravni status… U odnosu na sva traženja liječnika, u istim uvjetima radimo, iste probleme imamo, manjak kadra, odlazak u inozemstvo… Naše sestre nemaju više vremena, pacijenti ostaju na skrb jednoj sestri kako ona ne bi imala prekovremene”, kaže Anica Prašnjak, čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Zdravstveni sustav ne čine samo liječnici.

“Mi tražimo povećanje kao što su ga dobili liječnici, minimalno 10 posto. naravno da smo spremni na štrajk, imamo užarene telefone, ljudi se pitaju gdje smo mi s najnižim plaćama i koeficijentima”, rekao je Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Veće plaće traže i u policiji, a zna se i za zahtjev sudaca koji traže čak 1300 eura povišice. Vlada im zasad nudi 300.

Premijer Andrej Plenković je pak u ponedjeljak nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a poručio da je njegova Vlada dizala koeficijente svima.

Oporbena Katarina Peović pak smatra da su se liječnici trebali izboriti i za prava medicinskih sestara.

U srijedu bi trebalo biti jasnije hoće li doista suci u štrajk, a sindikati medicinskih sestara i nezdravstvenog osoblja ovaj tjedan očekuju razgovor s ministrom Berošem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ