Milanović: Europska unija je nepoštena i neiskrena prema Makedoniji, potpora Hrvatske je čvrsta

Vijesti 29. kol 202416:22 0 komentara
Josip Mikacic/PIXSELL

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović razgovarao je u četvrtak s premijerom Sjeverne Makedonija Hristijanom Mickoskim o trnovitom putu njegove zemlje prema članstvu u EU-u i rekao da Unija postupa "nepošteno" prema Skoplju koje je ispunilo brojne uvjete te da i dalje može računati na čvrstu potpore Hrvatske u ostvarenju svog cilja.

Mickoski se nalazi u službenom posjetu Hrvatskoj, svom prvom inozemnom posjetu od stupanja na dužnost.

Jedna od glavnih tema razgovora Milanovića i Mickoskog bilo je članstvo Sjeverne Makedonije u Europskoj uniji, odnosno zapreke koje i dalje stoje na putu te zemlje prema punopravnom članstvu u europskom bloku, priopćio je Ured predsjednika.

Europska unija je nepoštena prema Sjevernoj Makedoniji. Makedonci su do sada ispunili brojne uvjete koji su se tražili od njih kako bi ubrzali pregovore i ulazak u EU, ali usprkos tome i dalje su daleko od članstva. Sve to pokazuje kako EU nema iskren i pošten pristup prema Sjevernoj Makedoniji”, rekao je Milanović i istaknuo da će Hrvatska i dalje čvrsto podržavati i zagovarati njezin ulazak u EU.

Godine 2018. tadašnja Makedonija je s Grčkom, uz posredovanje UN-a, potpisala sporazum kojim je riješen spor oko naziva zemlje.

Grci su, naime, tražili promjenu imena te zemlje jer je Makedonija naziv njihove sjeverne pokrajine.

Promjena imena omogućila je Sjevernoj Makedoniji da uđe u NATO 2020. i trebala ju je približiti Europskoj uniji.

Sjevernoj Makedoniji tek su 2022. otvoreni pregovori o članstvu u Europskoj uniji, ali je potom uslijedio ultimatum Bugarske koja želi da Skoplje promijeni ustav i prizna bugarsku manjinu.

Uz Mickoskog na sastanku u Uredu predsjednika bili su ministar vanjskih poslova i vanjske trgovine Timčo Mucunski, ministar zdravstva Arben Taravari, ministrica obrazovanja i znanosti Vesna Janevska te ostali dužnosnici.

Mickoski se ranije sastao s premijerom Andrejom Plenkovićem. Dvije strane su potpisale programe suradnje u područjima obrazovanja i zdravstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!