Ministar Branko Bačić uskoro svjedoči na sudu. Odgovarat će na pitanja o aferi s HAC-om

Crna kronika 24. ruj 202412:57 0 komentara
Marko Prpic/PIXSELL

Aktualni ministar Branko Bačić bit će 15. listopada svjedok na nastavku ponovljenog suđenja Božidaru Kalmeti i ostalim optuženima za izvlačenje novca iz Hrvatskih autocesta.

Riječ je o aferi još iz 2005. godine, za koju je Kalmeta bio oslobođen krivnje. No, Vrhovni sud RH prije dvije godine ukinuo je tu presudu i naložio ponovno suđenje.

Zašto se ponavlja suđenje?

Vrhovni sud naložio je novo suđenje budući da je ocijenio da je vijeće Županijskog suda u Zagrebu pogriješilo, odnosno napravilo bitnu povredu odredaba kaznenog postupka kod analize iskaza ključnog svjedoka Josipa Sapunara. On je, naime, kao bivši šef uprave Hrvatskih autocesta svjedočio o tome kako se novac izvučen preko radova na autocestama dijelio među okrivljenima. Međutim, u obrazloženju presude nije točno citirano ono što je Sapunar govorio, zbog čega će se ponoviti postupak za dio optužbi koje se odnose na izvlačenje novca tijekom gradnje spojne ceste Zada 2-Gaženica, luke Gaženica, te ceste Rijeka-Rupa.

Kalmeti se ponovno sudi i za naručivanje filma ‘Prometna renesansa’. Naime, niži sud, kako je naveo Vrhovni sud, nije utvrdio je li taj uradak služio za promociju ministarstva ili pak HDZ-a, odnosno je li iskorišten za politički marketing.

Oslobađajući dio presude Kalmeti za muljaže povezane s građevinskom firmom Osijek-Koteks, koja je sada ponovno u fokusu korupcijske afere, te za ustrojavanje zločinačke grupe koju je sam predvodio, Vrhovni sud je potvrdio. Osim Bačića u listopadu se očekuje i ispitivanje samog Josipa Sapunara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!