Ministar Šipić o padu nataliteta: Nismo dotaknuli dno sve dok se rađa život

Vijesti 24. srp 202416:03 1 komentar

Ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić komentirao je za N1 problem nataliteta, ali i iseljavanja iz Hrvatske.

Iako su razlozi najčešće vrlo jasni, on, kao i prethodnici, nanovo ih navodi. Također, kao i drugi, poziva stručne ljude da se ujedine i rade na rješenjima. Uz napomenu, što je konstantna prepreka rješenja, da sve ovisi o financijama.

“Migracijska kretanja, demografska kretanja… su u fokusu Ministarstva. Demografija je pitanje svih pitanja i često govorim da je ona nadstranačko i nadpolitičko pitanje, koje bi trebalo sve ujediniti na način da tko može doprijenijeti idejama, planovima i djelima, sudjeluju”, izjavio je ministar i dodao:

“Raspravljam s ljudima koji znaju više od mene o ovom području i vjerujem da ćemo znati odgovoriti mjerama, koliko možemo. Naravno, ovisimo i financijama. Želimo ih podići na višu razinu, od povećanja porodiljnih naknada, mogućnosti rada na daljinu, ali i povlačimo druge mjere po pitanju vrtića, jaslica…”

Ove je godine 1700 rođenih manje nego u istom razdoblju lani.

“To je podatak koji nas stavlja pred velik izazov na koji način učiniti sve da Hrvatske ne izumire. Ne bih rekao da smo dotakli dno jer dok se rađa život, nije dno. Trend zabrinjava, ali nismo položili oružje nego ćemo dati sve od sebe”, istaknuo je ministar pa ipak završio u optimističnom tonu:

“Vjerujem da će se naći financijska sredstva za ono što je potrebno. I, volim reći, što će nam infrastrukturni projekti ako nema života u Slavoniji, Dalmaciji, Lici, Dalmatinskoj zagori… ako nema obitelji koje se vraćaju, a mnogo je pitanja onih koji se žele vratiti. Poglavito mladih obitelji.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare