Možemo! o slavljenju ustaških simbola u Imotskom: Ovo je rezultat HDZ-ovog obrazovnog sustava

Vijesti 08. kol 202416:04 4 komentara
Možemo o slavljenju ustaških simbola u Imotskom: Ovo je rezultat HDZ-ovog obrazovnog sustava
Ilustracija / Luka Stanzl/PIXSELL

Stranka Možemo! objavila je u četvrtak da slavljenje ustaštva, kakvom smo imali priliku svjedočiti u Imotskom, znači slavljenje rasnih zakona, progona i ubijanja Srba, Židova, Roma i drugih manjina, pozvavši policiju i sudove da reagiraju i kazne počinitelje.

“To znači i slavljenje ubijanja Hrvata i svih antifašista koji su se protivili zločinačkom ustaškom režimu.

To znači i slavljenje predaje Istre i Dalmacije fašističkoj Italiji.

Crne zastave, nacističko salutiranje i slavljenje mržnje prema drugima i drugačijima nisu domoljublje nego poniranje ispod najniže granice čovječnosti”, objavio je Možemo! na svojoj Facebook stranici.

Gdje je odgovornost policije?

Poručuju kako se onima koji su nacistički salutirali, nosili ustaške simbole i stihove koji veličaju ustaške zločince, treba pozabaviti policija i postavljaju pitanje zašto to nisu učinili na licu mjesta.

„Ovo je nažalost rezultat osam Plenkovićevih godina i obrazovnog sustava kojem su na čelu bili njegovi ministri”, ocjenjuju i poručuju kako dvostruke konotacije za pozdrav “Za dom spremni” – ne postoje.

„To je pozdrav jednak Hitlerovom Sieg Heil, pod kojim su nemilosrdno ubijeni milijuni ljudi. Dvostruke konotacije uveo je HDZ Andreja Plenkovića, kako bi se dodvorio dijelu desnice na čije glasove računa”, stoji u objavi.

Možemo! ističe da ustaše nisu bili hrvatska vojska, a da je antifašizam utkan u hrvatski Ustav.

Poziva premijera Plenkovića da jasno osudi ustaški “dernek” u Imotskom, a policiju i sudove da hitno reagiraju i kazne sve koji su veličali fašizam.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare