Udruga Biom: Na Balkanu ilegalno strada najmanje 160.000 prepelica

Regija 21. kol 202415:50 0 komentara
preprelica
Unsplash / Erik Mooiman

Udruga Biom, zajedno s drugim nevladinim udrugama balkanskih država, u srijedu je predstavila kartu s mjestima krivolova prepelica na Balkanu te upozorila da svake godine na području Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije i Albanije ilegalno strada najmanje 160.000 prepelica.

Ubijanje radi sporta

“Broj prepelica u Europi je desetkovan tijekom posljednjih nekoliko desetljeća zbog gubitka staništa i ilegalnog ubijanja na Balkanu i Mediteranu. Intenzitet elektroničkih vabilica koji se koriste na Balkanu ukazuje na to da se veliki dio populacije ove ptice selice ubija radi sporta i opskrbe crnog tržišta u Italiji”, kazao je Boleslaw Slocinski iz Bioma.

Na Balkanu strada otprilike 2,5-3 posto ukupne europske populacije, upozorili su.

Diljem Balkana koristi se ista ilegalna metoda ubijanja prepelica – krivolovci noću postavljaju elektronske odašiljače zvuka na livadama, poljima ili pašnjacima kako bi namamili cijela jata prepelica koja sele na svoja zimovališta u Afriku, ujutro dolaze na polja puna namamljenih prepelica i počinju pokolj, istaknuli su.

Na taj način, dodali su, krivolovci dozovu deset puta više jedinki i tako ubiju daleko više ptica nego što bi to učinili u prirodnim uvjetima.

Iz crnogorskog Centra zaštitu i istraživanje ptica (CZIP) najavili su da pripremaju Nacionalni akcijski plan protiv nezakonitog ubijanja ptica, dok u Hrvatskom društvu za zaštitu ptica i prirode kažu da u Hrvatskoj posjedovanje i prodavanje uređaja za dozivanje nije protuzakonito i da se otvoreno reklamira čime je onemogućeno učinkovito uklanjanje vabilica s terena.

Iz Bioma su stoga pozvali lovačku zajednicu na nultu toleranciju prema protuzakonitom ubijanju te da prijavi nadležnim tijelima nezakonito ubijanje ptica vabilicama, lokalne zajednice da prijave policiji vabilice, kada ih primijete, a policiju i pravosuđe da podrže borbu protiv zločina nad divljim životinjama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!