Na državnoj cesti kod Križevaca pregazio jazavca. Lovački savez mu mora isplatiti ovu cifru

Vijesti 11. ruj 202418:36 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Hrvatski lovački savez dužan je isplatiti gotovo 8.500 eura Križevčaninu koji je još 2022. na državnoj cesti Audijem naletio na jazavca i razbio svoj automobil.

Ova nesreća dogodila se 30. rujna 2022. na cesti između Bolfana i Cvetkovca kada je na cestu istrčao jazavac dugačak 35 centimetara i težak između 16 i 17 kilograma.

Divlja životinja zaletjela se u prednji branik vozila tužitelja te je potom pobjegla u jarak, gdje je i uginula. U tužbi je Križevčanin naveo da se na njegovoj strani uz cestu nalazio prometni znak „Divljač na cesti“, a nalet na životinju dogodio se nekih 700 metara iza tog znaka

Uz policiju je odmah obaviješten i predstavnik Lovačkog društva Vepar Rasinja.

Čovjek je odmah nakon nesreće štetu prijavio Hrvatskom lovačkom savezu, a Križevčanin koji je po zanimanju profesionalni vozač ispričao je detalje nesreće, a prenio je Podravski.

“Bila je noć, vidljivost je bila loša, vozio sam propisanom brzinom i nisam bio pod utjecajem alkohola. Pri izlasku iz Bolfana na ravnici mi je s desne strane vozila iz grabe izletio jazavac koji se kretao takvom brzinom da ga nisam uspio izbjeći.

Prikočio sam, ali ga nisam mogao izbjeći, a jazavac je nakon sudara još uvijek bio živ, vrtio se u krug po cesti i pao u putni jarak koji je bio pun vode, gdje se i utopio – ispričao je vozač iz Križevaca.

Jazavac van prirodnog staništa može biti opasan

Hrvatski lovački savez je u odgovoru osporio tužbu i tužbeni zahtjev u cijelosti, no sud je u potpunosti dao za pravo Križevčaninu. Hrvatskom lovačkom savezu naloženo je da mu isplati 5.744 eura na ime naknade imovinske štete, ali i 2.731 euro za nadoknadu sudskih troškova.

Odlučeno je tako jer Zakon o lovstvu propisuje odgovornost lovoovlaštenika za štetu koju počini divljač u lovištu, a kako javna cesta nije lovište, na nju se ne mogu primjenjivati odredbe tog zakona.

“Jazavac kada naglo iskoči na cestu, kada je udaljenost uočavanja mala, opasna je stvar. Jazavac u prostoru njegovog prirodnog staništa, s obzirom na njegove prirodne osobine, nije opasna stvar.

Ali kad u uvjetima koji su bili u trenutku prometne nesreće iznenada stupi na kolnik ispred vozila kojim je upravljao tužitelj, onda svakako predstavlja opasnu stvar, a za štetu nastalu u vezi s opasnom stvari odgovoran je njezin vlasnik prema kriteriju objektivne odgovornosti bez obzira na krivnju – ističe se u obrazloženju presude i napominje da je tijekom postupka nedvojbeno utvrđeno da je divljač koja je uzrokovala štetu na vozilu tužitelja na cestu izletjela s područja kojim gospodari Hrvatski lovački savez.

Tim više jer je Križevčanin vozio 65 km/h, iako je dopuštena brzina na tom dijelu ceste 90 km/h.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!