Nekoliko hrvatskih općina i gradova sufinancira potpomognutu oplodnju

Vijesti 13. pro 202108:23 > 08:35 1 komentar
Pexels / Ilustracija

Proces medicinski potpomognute oplodnje stresan je, ali i financijski iscrpljujuć. Prema procjenama, u Hrvatskoj više od 17 posto parova ima problema s neplodnošću. Više gradova i općina ,u sklopu demografskih mjera, sada im planira pomoći.

Više od 80.000 hrvatskih parova da bi čuli plač bebe prolaze iscrpljujuć postupak potpomognute oplodnje.

U Makarskoj sufinaciraju oplodnju i onima koji više nisu kandidati u javnim bolnicama. “Mi smo odlučili zapravo da tu dobnu granicu koju je HZZ na neki način postavio i ima određeni broj puta koliko možete, da kod nas toga nema. Dakle vi sada, i ako imate 42 godine i više, možete dobiti od nas sredstva”, pojasnio je gradonačelnik Zoran Paunović.

vezana vijest

Osigurali su po sedam i pol tisuća kuna za dvadeset parova iduće godine, piše Dnevnik.hr.

Postupak je ovo kojim se postižu sve bolji rezultati. “Došlo je do napretka u svim dijelovima ovog postupka. Znaci ginekološki, embriološki gledano napredak je ogroman. Danas je uspješnost ako gledate parove u idealnim godinama, ne mogu reći sto posto jer ništa nije sto posto, ali ogromna”, pojašnjava liječnik Pavle Romac.

Među velikim gradovima Osijek je jedini koji se odlučio na ovakav potez. “U 2022. godini smo izdvojili 500 tisuća kuna za tu stavku”, rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Demografska je to mjera na koju nude i manje općine. U Bolu na Braču nove bebe tako iščekuju još od 2004. godine. “Unatrag desetak godina imali smo desetak parova koji su podnijeli takav zahtjev, neki jednom, neki dva i tri puta”, rekla je načelnica općine Bol Katarina Marčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare