Ususret rođendanu prisjećamo se genija Nikole Tesle: Imao 271 patent u 26 zemalja

Vijesti 09. srp 202415:02 1 komentar
Ususret rođendanu prisjećamo se genija Nikole Tesle: Imao 271 patent u 26 zemalja
Pixabay

Državni zavod za intelektualno vlasništvo objavio je u utorak zbirku patenata Nikole Tesle kojih je taj izumiteljski genij tijekom života imao čak 271 u 26 zemalja, čime se Zavod pridružio obilježavanju Nacionalnog dana Nikole Tesle, jednog od najvećih svjetskih znanstvenika.

Rođen je 10. srpnja 1856. u ličkom selu Smiljan, zbog čega je ovaj datum u Hrvatskom saboru 2014. godine proglašen Nacionalnim danom Nikole Tesle – danom znanosti, tehnologije i inovacija.

Tesla je svoj život posvetio istraživanju elektriciteta i drugih srodnih područja. Njegovi radovi i izumi predstavljaju značajan doprinos čovječanstvu, a mnogi od njih zaštićeni su patentima.

271 patent u 26 zemalja

Tesla je tijekom svog života imao ukupno 271 patent u 26 zemalja, među kojima je njih 112 odobreno u Sjedinjenim Američkim Državama.

Otprilike u isto vrijeme kada i njemački fizičar Wilhelm Conrad Röntgen, Tesla je eksperimentirao s X-zrakama i izradio upute za rad s njima.

Krajem 19. stoljeća prijavio je patent za daljinsko upravljanje brodovima i vozilima.

Na njegov poticaj izgrađen je visokonaponski laboratorij u Colorado Springsu za eksperimente s bežičnim vezama i munjama.

Tesla je prvi ukazao na mogućnost elektroterapije i bežičnog prijenosa informacija i energije.

Neki izumi ni dan danas nisu znanstveno dokazani

Genijalnost njegova uma potvrđuje činjenica da neki njegovi izumi još uvijek nisu u potpunosti znanstveno dokazani.

Mjerna jedinica za magnetsku indukciju nazvana je po njemu u znak zahvalnosti za njegov doprinos elektrotehnici.

Pretpostavlja se da je dio izuma Nikole Tesla pohranjen tako da nisu dostupni javnosti, stoji u priopćenju Državnog Zavoda za intelektualno vlasništvo.

Tako su informacije sadržane u Teslinim patentima jedine koje su u potpunosti dostupne široj javnosti. Međutim, iz njegove osobne prepiske može se zaključiti da Tesla sve do kraja života radio na novim izumima iz različitih područja.

Obilježavanje Nacionalnog dana Nikole Tesle podsjeća na njegov neiscrpni genij i važnost njegovih izuma za suvremeno društvo, zbog čega je i Zavod za intelektualno vlasništvo objavio impozantnu zbirku njegovih patenata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare