Obuljen Koržinek imala sastanak o jačanju zaštite autorskih prava novinara

Vijesti 27. lip 202419:17 0 komentara
Nina Obuljen Koržinek
Robert Anic/PIXSELL

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek razgovarala je u četvrtak s predstavnicima Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) o jačanju zaštite autorskih prava novinara u sklopu primjene Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima u praksi.

Obuljen Koržinek sastala se s “predsjednikom Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) Goranom Penićem i članicom predsjedništva Tihanom Tomičić kako bi razgovarali o jačanju zaštite autorskih prava novinara u sklopu primjene Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima u praksi, kao i o važnosti potpisivanja autora pri prenošenju njihovih tekstova, fotografija, radio i TV vijesti i reportaža”, priopćeno je iz Ministarstva kulture i medija.

Predstavnici DZNAP-a naglasili su važnost osiguravanja sredstava za naknade autorima novinarima i fotoreporterima, poput onih koje Ministarstvo kulture i medija osigurava autorima književnicima, ilustratorima i prevoditeljima za djela koja se posuđuju u knjižnicama, dodaje se u priopćenju.

Uz ministricu Obuljen Koržinek sastanku je prisustvovala ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček-Fila.

Iz Ministarstva podsjećaju da prema Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima, novinari i fotoreporteri ostvaruju naknadu za javnu posudbu, a prema rješenju Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, DZNAP ima odobrenje za obavljanje djelatnosti kolektivnog ostvarivanja prava novinara na njihovim djelima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!