Ove subote okupljanje u Osijeku: “Ovaj skup je reakcija na ubojstvo studentice”

Vijesti 03. lis 202314:46 0 komentara
Borna Jaksic/PIXSELL

U Osijeku se 7. listopada na Trgu slobode (ispod jedra), s početkom u 11 sati, organizira mirno okupljenja pod temom "Sigurnost i povjerenje", a na kojega su pozvane sve građanke i građani Osijeka, kao i čitave Osječko-baranjske te okolnih županija.

“Ovaj skup je reakcija na ubojstvo studentice Mihaele Berak (21) koju je u Osijeku 20. rujna ubio policajac Marko Smažil (28), nakon čega je iz Policijske uprave osječko-baranjske, što službeno, što neslužbeno uslijedio niz kontradiktornih informacija na temelju kojih mi, građanke i građani ne možemo zaključiti što se točno događa niti se osjećati sigurno u svome gradu”, poručili su iz neformalne inicijative građanki i građana, Kava za ženska prava pa nastavili:

“Prošlo je gotovo dva tjedna od ovog nemilog događaja, a iz PU osječko-baranjske se nitko od čelnih ljudi nije obratio građankama i građanima, konferencijom za medije ili kakvim službenim priopćenjem. O njihovim stavovima i mišljenjima saznajemo iz medija pa tako, iako istraga još uvijek traje, čujemo da je šef PU osječko-baranjske Ladislav Bece na sjednici Gradskog vijeća u petak, 29.9. izjavio sljedeće: “Prema onome što smo mi zaključili, on se malo hvalio i pokazivao novu futrolu. Vadio je pištolj, vadio je streljivo, vraćao, repetirao i u jednome trenutku, najvjerojatnije zbog lošeg baratanja oružjem, došlo je do opaljenja i streljivo je pogodilo mladu djevojku”.”

Prije toga je iz policije, kako kažu, došla informacija o čišćenju oružja, prije toga o sigurnosnom metku, a još prije toga da se Mihaela Berak sama ubila.

“Vrlo dobro znamo da se policija ne mora obraćati građanima u slučajevima ubojstva. Međutim, kako su i sami nekoliko puta izjavili minorizirajući čitav slučaj, komunikacija je od samog početka vrlo nespretna. Smatramo da si institucija kao što je policija ne smije dozvoliti nespretnost u ovolikoj mjeri jer time banalizira i relativizira slučaj te šalje poruku kako joj nije stalo do ljudskog života i do sigurnosti svojih građana”, tvrde u inicijativi i zaključuju:

“Upravo ovakav stav otvara prostor za mnoga pitanja i nedoumice. Primjerice, za informaciju o samoubojstvu kažu da nikada nije službeno izašla iz policije, čime priznaju da jest došla od njih, ali se zbog toga nikada nisu ispričali obitelji ubijene Mihaele i javnosti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!