Pavliček opet o Rodnom studiju: To je samo puzajući početak, sve je krenulo s tom nesretnom Istanbulskom…

Vijesti 10. srp 202413:20 0 komentara

Marijan Pavliček, zastupnik iz redova Hrvatskih suverenista bio je gost u N1 Studio Uživo kod našeg Ilije Radića. Pavliček je jedan od prvih progovorio protiv uvođenja Rodnih studija, a najavljuje i stranačku inicijativu kojom se namjerava deratificirati Istanbulska konvencija.

Komentirajući uvođenje Rodnih studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Marijan Pavliček kazao je: “Sama riječ Rodni studij daje do znanja da se radi o promicanju rodne ideologije. Pored ova tri obvezna kolegija treba naći na još neke kolegije poput queer lingvistike.

Queer lingvistika, queer teorija među ostalim govori da svoj rod možete mijenjati sukladno garderobi koju obučete. Dakle danas možete biti muško, biti žensko, prekosutra životinja. Mislim da je to klasični primjer uvođenja rodne ideologije u visoko školstvo.”

Na opasku voditelja da se radi o punoljetnim osobama, a ne izmjenama obaveznog programa osnovnih ili srednjih škola, Pavliček odgovoara: “To je samo puzajući početak, sve je krenulo s tom nesretnom Istanbulskom konvencijom (IK) koja je kao što je HDZ tada rekao za glavni cilj imala zaštitu žena od nasilja. Dogodilo se suprotno, nasilje je poraslo pa je Sabor izglasao kazneno djelo femicida kao zasebno kazneno djelo. To pokazuje da IK nije imala učinak koji se očekivao, jedino što je napravila je da je to prvi službeni dokument koji je unio rod.”

“Sve je počelo nesretnom Istanbulskom konvencijom…”

“Sutra će to biti rodni studij, za koju godinu će se to pojavljivati kao nešto normalno u osnovnom i srednjem školstvu i tomu se u startu mora reći – ne. Živimo u okruženju gdje se 85 posto građana izjašnjava kao kršćani. Dosta mi je terora manjine nad šutljivom većinom i nametanja ideologije.”

Pojam roda se pojavljuje u obrazovanju desetljećima: “Po ovim teorijama postoji više rodova…Rod kao nešto nedefinirano je problem Istanbulske konvencije i zato smatramo da je trebamo deratificirati, a što se tiče same zaštite žena tu je kao kazneno djelo.”

Iz Vlade kažu da je Sabor izglasao izjavu kojim se ne obvezuju uvoditi rodnu ideologiju, je li to dovoljno za ostanak IK? “Ona žene uopće nije zaštitila od nasilja i nema svrhu postojanja, već samo opasnost uvođenja rodne ideologije. Nije napravila ništa u zaustavljanju prodiranja rodne ideologije što se vidi s uvođenjem Rodnih studija.

Ako u rujnu njena deratifikacija ne bude navedena kao zasebna točka u raspravi, očekujemo potpise posebice zastupnika DP-a, koji su se protivili IK.

Kako se mogu zaustaviti rodni studiji?

“Pa DP je dio vlasti, to je sada na njima, rekao je Pavliček i dodao:

“Pozvao sam prvi ministra Radovana Fuchsa da ne da zeleno svjetlo, tj. akreditaciju na Rodne studije jer se krši s interpretativnom izjavom Sabora. DP mora shvatiti da su dio vlasti i nek riješavaju te stvari kao vladajuća većina, ako ne to, onda barem da potpišu inicijativu za deratifikaciju.

Ustavom garantirana autonomija sveučilišta?

Državna vlast ne bi se trebala uplitati niti odlučivati o meritumu kolegija: “Ako imamo dokument na snazi, interpretativnu izjavu koji je izglasao Sabor, onda bi se te odluke FF trebao držati.

Ustav garantira autonomiju sveučilišta, kako politika može utjecati na rad Sveučilišta?

“Sveučilište se treba držati saborskih odluka. Ili će se držati ili neće. Ali to je na Ministarstvu da to procijeni.”

Iz FF-a kažu da ovi studiji nemaju veze s rodnom ideologijom: “Neka onda objasne što znači queer lingvistika, zar to nije klasični primjer rodne ideologije”

“Bilo je smiješno gledati pojedine političke komentatore i novinare koji su govorili o ustrašenim desničarima koji se boje da će im su sutra postati žensko.”

– Ali to ste vi rekli.

“Ajmo se vratiti u neku normalu”, izbjegao je odgovornost za izjavu i dodao: “Bojim se da je sve ono što je do sada bilo normalno sada postaje nenormalno.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!