Plenković o “hrvatskom špijunu” u Srbiji: To je špijun jeti

Andrej Plenković
N1

Premijer Andrej Plenković sudjeluje na Bledskom strateškom forumu na panelu na temu „Svijeta paralelnih stvarnosti” uz Roberta Goloba, Edija Ramu i Miloša Vučevića, predsjednike vlade Slovenije, Albanije i Srbije.

Andrej Plenković prije panela dao je izjavu za medije i komentirao političke aktualnosti.

Plenković se osvrnuo na odnos Hrvatske i Srbije: “Voljeli bi znati tko je taj špijun, nitko ne zna tko je, ministar, SOA, špijun jeti. Ne znam što rade, ali to nije predmet zbog kojeg smo mi danas ovdje, tu smo da raspravimo globalne teme.”

“Ono što je nama važno je položaj Hrvata u Srbiji”, dodao je.

Plenković se osvrnuo i na prosvjed podrške Palestini koji ga je dočekao na Bledu: “To je normalno, događa se diljem Europe. Imamo stav koji je jasan i vrlo čvrst, ali do rješenja treba doći dogovorom. Politika dvije države da, ali čekamo da se stvore uvjeti za cjeloviti dogovor.”

Premijer je komentirao posjet francuskog predsjednika Srbiji: “Oni su išli tamo u bilateralni posjet, imali su svoj komercijalni interes, rekli su da je to narativ privlačenja Srbije Europi. S druge strane dobili su izjavu da i dalje neće pratiti režim sankcija prema Rusiji. Ima puno napora od strane EU-a koji su, po našem sudu, wishful thinking više nego realnost.”

“Treba biti puno realniji i pogledati stvari kako izgledaju, nemamo mi mogućnosti za ograničavanje njihovih relacija i komercijalnih relacija s bilo kime. Očito je da je Hrvatska napravila sjajan posao s kupnjom Rafalea, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.