Plenković sve bliže odluci: Odlaze Filipović i Barbarić?

Vijesti 11. srp 202316:04 5 komentara
Davor Puklavec/Pixsell

Broji li Davor Filipović posljednje dane kao ministar gospodarstva u Vladi Andreja Plenkovića? S obzirom na najnovije premijerove izjave o plinskoj aferi u HEP-u nameće se upravo takav zaključak. Plenković je u Splitu ustvrdio kako "Hrvatsku ne trese ništa" i istaknuo je da je upravo intervencijama Vlade RH dolazilo do manjih računa za struju, plin i gorivo u proteklih godinu i pol dana.

Govoreći o aferi, Plenković je istaknuo kako je za sve doznao tek 30. lipnja kada ga je o tome obavijestio ministar gospodarstva.

“Kada sam došao iz Bruxellesa u sedam navečer, između sastanka s ukrajinskim državnim tužiteljem i ukrajinskim ministrom pravosuđa i odlaska na proslavu 10. obljetnice članstva Hrvatske u EU, Filipović mi je rekao da je dobio jedan papir iz HROTE-a koji ga je upozorio na to. Tada smo sjeli i odmah idućeg tjedna promijenili Uredbu. Očito je da je HEP imao višak plina te da je došlo do otpuštanja dijela tog viška. Plinacro je o tom višku plina obavijestio HROTE. HROTE je plin prodavao po aukcijskoj cijeni. Mi trenutačno čekamo sva izvješća i onda ćemo vidjeti je li došlo do problema”, zaključio je Plenković.

Novinari su ga ispitivali i tko bi sve trebao biti odgovoran za taj slučaj, na što je Plenković komentirao: “Prvo ćemo utvrditi sve činjenice, pouzdano rekonstruirati cijeli proces. Kada budemo sigurni u ono što se dogodilo, je li nastala šteta, ako uopće jest, onda ćemo donositi odluke”, zaključio je te dodao kako u ovom slučaju “sigurno nema njegove odgovornosti”.

“Filipoviću se bliži kraj”

Iz izvora bliskih premijeru Večernji list doznaje kako je strpljenje Andreja Plenkovića, kada je u pitanju sukob ministra gospodarstva Davora Filipovića i predsjednika uprave HEP-a Frane Barbarića, pri kraju.

“Filipoviću se bliži kraj kao i njegovu savjetniku Jurici Lovrinčeviću, koji je svoje privatno-poslovne odnose s Pavom Vujnovcem pretvorio u državne obračune. To se više ne može tolerirati. No, ni ponašanje šefa HEP-a nije bilo adekvatno”, doznaje Večernji. Na upit Večernjeg lista je li to kraj svih trojice, odgovara: “Vjerojatno jest.. ”

Drugi izvor kojeg su u Večernjem tituliraju kao stranačku oporbu aktualnom premijeru i predsjedniku HDZ-a drži kako je Filipović postao neprijatelj HDZ-a.

“U ovom slučaju, unatoč mnogim neslaganjima s Plenkovićem, moram ustvrditi kako premijer ne snosi nikakvu krivicu i da je postupio najbrže što je bilo moguće nakon što je došao do svih saznanja te promijenio uredbu o plinu.”

Izvor iz Vlade RH za Večernji list ističe kako je Plenković o viškovima plina informiran po povratku s Europskog vijeća 30. lipnja od ministra gospodarstva. Na prvoj sljedećoj sjednici Vlade izmijenjena je predmetna Uredba pa HEP više nije obvezan uzimati plin od INA-e.

Također, doznajemo da će Večernji analizirati izvješća HEP-a, regulatornih tijela i MINGOR-a te utvrditi je li uopće došlo do štete.

“Ako je nešto poslano na znanje Vladi, ne znači da je premijer osobno bio o tome informiran. Premijer nije tu da se upušta u transakcije plinom. Postoje druge institucije, u konačnici i Krizni stožer osnovan u energetskoj krizi kako bi pratio provedbu mjera Vlade i prevenirao bilo kakve anomalije. Vlada je u energetskoj krizi postupila odgovorno. Najvažnije je da smo spriječili rast cijena struje i plina građanima od 500 do 600 posto. Treba promatrati cijelo razdoblje primjene Uredbe kojom je HEP ostvario značajne uštede u pogledu cijene plina, a zaštićeno je 120 tisuća kućanstva i javne ustanove u pogledu opskrbe plinom po priuštivoj cijeni”, kaže izvor iz Vlade za Večernji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare