Poduzetnici ustali protiv Tomaševića: Ministre Bačiću, zar ćete tolerirati ovakav GUP?

Vijesti 16. lis 202409:48 0 komentara
Zagreb
Igor Soban/PIXSELL

Udruga Glas poduzetnika smatra da predložene izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Zagreba predstavljaju izravan udar na pristupačno stanovanje, interes građana, ali i poduzetnike u građevini.

“Ove izmjene, koje uključuju smanjenje kapaciteta izgradnje, nepotrebno proširenje prometnica i dugotrajan proces usklađivanja urbanističkih planova, ozbiljno prijete dostupnosti stanovanja za široke slojeve stanovništva.

Priuštivo stanovanje od vitalne je važnosti za stabilan urbani razvoj i kvalitetu života u Zagrebu, osobito za mlade obitelji i građane s nižim primanjima. Ipak, predložene izmjene donose niz mjera koje će, umjesto da potiču izgradnju dostupnih stambenih jedinica, otežati realizaciju novih projekata i dodatno povećati cijene nekretnina”, smatraju iz Udruge.

Prema Glasu poduzetnika ključni problemi izmjena GUP-a uključuju:

1. Smanjenje koeficijenta izgrađenosti

Predloženo smanjenje koeficijenata izgrađenosti, koji definiraju maksimalnu površinu građevina na zemljištu, smanjuje kapacitet izgradnje novih stambenih objekata. Manje izgrađenosti po kvadratnom metru znači manje stambenih jedinica, što izravno dovodi do povećanja cijena nekretnina jer je ponuda smanjena, dok potražnja ostaje visoka. Ovo posebno pogađa mlade obitelji i građane s nižim prihodima, koji si više neće moći priuštiti stanovanje u urbanim dijelovima grada.

2. Nepotrebno povećanje širine prometnica

Izmjene GUP-a predlažu širenje prometnih koridora izvan sadašnjih potreba, što stvara dodatne infrastrukturne obveze za grad koji već ne ispunjava trenutne infrastrukturne zahtjeve. Prijedlog šire prometne infrastrukture nije provediv te dodatno komplicira prostor dostupan za izgradnju stanova. Ovaj zahtjev ne samo da povećava troškove izgradnje i održavanja infrastrukture, već i otežava planiranje novih stambenih zona, čime se stvara pritisak na cijene nekretnina.

3. Ograničena izgradnja zbog usklađivanja UPU-ova sa širinom prometnica

Zbog novog zahtjeva izmjena GUP-a za povećanjem širine prometnih koridora, sve Urbanističke planove uređenja (UPU-ovi) bit će potrebno uskladiti s ovim novim odredbama. Ovaj proces usklađivanja može trajati godinama, tijekom kojih neće biti moguće izdavati građevinske dozvole za nove projekte. To će zaustaviti izgradnju i usporiti realizaciju novih stambenih objekata, što će dodatno smanjiti stambeni fond i povećati cijene nekretnina. Dok se usklađivanje ne provede, gradnja će biti gotovo nemoguća, čime će se stvoriti pritisak na ionako ograničenu ponudu stambenih jedinica.

4. Utjecaj na priuštivost stanovanja

Predložene restrikcije ne odgovaraju stvarnim potrebama tržišta, koje zahtijeva hitne mjere za poticanje priuštive stanogradnje. Veća regulacija, smanjenje izgrađenosti i proširenje prometnica dugoročno stvaraju situaciju u kojoj će stanovanje biti dostupno samo najbogatijim slojevima društva. Stanogradnja će biti osuđena na ekskluzivno tržište, a priuštivo stanovanje će postati neostvariv cilj.

Dugoročne posljedice za Zagreb

Ako se ove izmjene GUP-a usvoje, Zagreb će se suočiti s nizom negativnih dugoročnih posljedica:

– Gentrifikacija – Stanogradnja će postati privilegija bogatih, dok će većina građana biti prisiljena tražiti smještaj izvan urbanih dijelova grada ili u slabije razvijenim područjima.

– Izgubljena demografska dinamika – Mladi, radno sposobni građani, ključni za demografsku obnovu Zagreba, neće moći priuštiti stanovanje, što će dovesti do daljnjeg iseljavanja i demografskog pada.

– Ekskluzivnost tržišta – Tržište nekretnina postat će ekskluzivno, dostupno samo građanima s visokom platežnom moći, dok će se srednji i niži slojevi isključiti iz urbanog života.

Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika, upozorio je na posljedice predloženih izmjena GUP-a, ističući da one ne donose nikakav red, već stvaraju dodatni nered u sustavu.

“Umjesto težnji ka balansu privatnog i javnog interesa, umjesto težnji da imamo uređen, zelen grad, s priuštivim stanovanjem za njegove građane, Grad Zagreb s prijedlogom novog, bezidejnog i rigoroznog GUP-a stvara novi nered. Građevinske dozvole već se čekaju po godinu ili dvije, dok u međuvremenu projekt poskupljuje, a k tome pravila igre stalno se mijenjaju. Ovaj prijedlog GUP-a direktno napada poduzetnike u građevini i povećava cijene nekretnina, te bez ikakve vizije gura Grad Zagreb na zapećak metropola u EU. Ministre Bačiću, ovakav GUP nije u interesu građana ni poduzetnika, te smatramo da je potez na Vama”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!