Posebni savjetnik premijera: Nikad se više nije napravilo za umirovljenike kao što je u mandatu ove Vlade

Ekonomija 07. ruj 202410:22 0 komentara

Zvonimir Savić, posebni savjetnik premijera za ekonomiju, bio je gost Novog dana kod naše Mašenke Vukadinović s kojom je razgovarao o Vladinom novom paketu mjera, cijenama energenata i inflaciji.

Zvonimir Savić osvrnuo se na kritike vezane uz Vladin jesenski paket mjera: “Prostora za kritike nema, dobro je da država ima kapaciteta utjecati na zadržavanje cijene energenta niskima i isto tako zaštititi najranjivije. Nema razloga za kritiku, naravno da mogu biti zadovoljni i poslodavci, Vladine mjere obuhvaćaju 90.000 tisuća poduzetnika, tiču se svakog kućanstva koje koristi struju, a u Hrvatskoj imate otprilike 2,2 milijuna mjernih mjesta i to se odnosi na sve.”

“Mjere Vlade su takve da bi, da ih nije bilo, cijene električne energije bile 20 posto skuplje. Kada to pogledamo mislim da svi možemo biti zadovoljni. Činjenica je da inflatorni pritisci polako jenjavaju, vjerujem da će doći do situacije da ovakve subvencije neće biti ni potrebne”, dodao je Savić.

“Država ne može sve”

Posebni savjetnik premijera odgovorio je na pitanje što bi se dogodilo na tržištu da država nije intervenirala: “Sigurno bi došlo do velikih poremećaja na tržištu rada, ne bi bili u situaciju da nam raste kupovna moć, da nam rastu plaće, da Hrvatska ima rekordno visok broj zaposlenih, nizak broj nezaposlenih, visoku stopu gospodarskog rasta. To je velikim dijelom rezultat i sedam paketa Vladinih mjera.”

“Vladine mjere su bile jako dobro ciljane i rezultati su vidljivi”, dodao je Savić.

Savić je istaknuo kako je Vlada svojim djelovanjem uspjela stabilizirati proračun.

Posebni savjetnik premijera naveo da država ne može izravno utjecati na cijene hrane: “Mjerama se može djelovati na ublažavanje tog inflatornog pritiska.”

“Država ne može sve, nešto je vezano i uz proizvođače i trgovce”, dodao je.

Novi inflatorni šok?

Savić je odgovorio na pitanje očekuje li nas novi inflatorni šok: “Inflacije je sada pod kontrolom, tri godine imamo situaciju ublažavanja rasta cijena. U Hrvatskoj je stopa inflacije 1,8 posto, ispod dva posto. To je uobičajena stopa inflacija, prošlo je ono vrijeme kada je bila 11, 12 ili 13 posto stopa inflacije. U tom segmentu stvari su pod kontrolom. Vlada ne može potpuno utjecati na sve kanale koji se tiču stope inflacije. Hrvatska stopa inflacije zadržavat će se na dva ili tri posto, ove godine i iduće godine. To su situacije koje su uobičajene, ne očekujemo inflatorne šokove nego smirivanje.”

Posebni savjetnik premijera osvrnuo se i na jednokratne pomoći za umirovljenike: “Nikad se više nije napravilo za umirovljenike kao što je to u mandatu ove Vlade. Prosječna ukupna mirovina je rasla preko 70 posto, u trenutcima energentske krize pa i ovim zadnjim paketom mjera Vlada isplaćuje se deveti put jednokratni paket pomoći umirovljenicima, to je nekih 600 milijuna eura. Takvi paketi potpore su značajni, ne kažem da se ne može više napraviti, ali nekih objektivnih razloga za nezadovoljstvo u ovom trenutku nema. Dobro je da Vlada i proračun takve financijske situacije mogu izdržati.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!