Zagrepčani, pažnja! Postavljaju se kamere na 200 lokacija, evo zašto

Vijesti 17. ruj 202410:19 0 komentara
Kamere
Patrik Macek/PIXSELL

Uređaji moraju biti otporni na vjetar te ekstremne temperature, a u slučaju da na terenu ne postoji adekvatna lokacija za njihovo postavljanje, po potrebi će se ugraditi stup.

Kako bi spriječili stanovnike metropole da odlažu otpad na nepropisan način, iz Grada su, među ostalim mjerama, najavili i mogućnost postavljanja kamera. Dosad su niknule u blizini zelenih otoka i podzemnih spremnika na 47 lokacija po Zagrebu, a sad se ide u znatno “pojačanje”. Raspisan je tako 1,2 milijuna eura vrijedan natječaj za implementaciju sustava videonadzora na 200 javnih površina po gradu, a nabavljaju se kamere koje će se napajati putem solarnih ploča ili spajanjem na napajanje javne rasvjete, piše Večernji list.

S nadzornim centrom bit će spojene putem 4G komunikacijske infrastrukture, a da bi mogle uhvatiti kvalitetne snimke i tijekom noćnih sati, svaka od kamera morat će biti opremljena i infracrvenim osvjetljivačem. – Izvođač je dužan za svaku lokaciju napraviti detaljnu snimku stanja, predložiti optimalnu poziciju ugradnje sustava u odnosu na poziciju nadziranog područja te izraditi svu potrebnu dokumentaciju za izvedbu sustava – piše usto u natječaju koji je raspisan jučer, a traje do 14. listopada.

Uređaji, naravno, moraju biti otporni na vjetar te ekstremne temperature, a u slučaju da na terenu ne postoji adekvatna lokacija za njihovo postavljanje, po potrebi će se ugraditi stup. Kamere će morati i stvoriti snimke u visokoj rezoluciji te imati posebne filtre za maglu i “blokadu” svjetla automobilskih farova.

Implementacija aktualnoga modela prikupljanja i odvajanja otpada u Zagrebu je, podsjetimo, počela 1. listopada 2022. godine, a Grad je od tada najavio više mjera protiv nesavjesnih stanovnika koji nepropisno odlažu smeće. U “optjecaju” su tako, među ostalima, i ophodari koji provjeravaju sadržaj spremnika za otpad.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!