Psihijatar za N1 o tragediji u Daruvaru: Počinitelj je očito bio pun bijesa, razočaranja i dubokih trauma

Vijesti 22. srp 202419:00 0 komentara

Nezapamćeni masakr dogodio se dogodio se danas u Daruvaru. Ubojica je umirovljenik koji je i ranije poznat policiji, za kojeg su postojale snažne indicije da boluje od mentalnih tegoba i problema s alkoholom. Psihijatar Ivan Urlić javio se uživo iz Splita i poslao snažnu poruku: "Nemojte uzimati pravdu u svoje ruke i ako imate psihičkih problema, javite se profesionalcima koji imaju trenirano uho."

“Institucija doma je zamišljena kao dom za starije i nemoćne gdje bi se trebalo na miran način pokušati dostojno dovršiti ljudski vijek, a ovaj put to se dogodilo na toliko dramatičan i tragičan način da se ne pamti u Hrvatskoj”, kazao je dr. Urlić.

“Očito je da je počinitelj bio izložen raznim traumatskim situacijama koje su izvan uobičajenog ljudskog iskustva. Međutim, očito je i da je u sebi akumulirao bijes i razočaranje i duboke traume koje su u jednom trenutku na neki povod eksplodirale na ovako dramatičan način. Osim što je ciljao očito na svoju majku, zapravo je usmrtio i teško ranio jako mnogo drugih osoba koje su potpuno nevine u datoj situaciji. Očito je da su i Daruvar i cijela ta regija, a i cijela Hrvatska, zgroženi”, objasnio je.

Navodi i kako se radi o osobi koja je očigledno patila od određenih mentalnih poteškoća, ali nije tražila pomoć.

“Tko god je bio visoko traumatiziran, a javio se na psihoterapijske razgovore i psihološku obradu trauma koje su visoko opterećivale dotičnu osobu, nije niti pokušao suicid niti je pokušao biti agresivan prema drugima”, dodao je.

“Nije dovoljno samo liječiti, treba spriječiti”, kazao je te poslao poruku svima koji se bore s mentalnim bolestima i poremećajima: “Policija radi neobično pozitivan posao po društvenu zajednicu, a to je da nastoje uvjeriti ljude da vrate to oružje, a oni će garantirati sigurnost, kao i društvo i državni ustroj. Nemojte uzimati pravdu u svoje ruke i ako imate psihičkih problema, javite se profesionalcima koji imaju trenirano uho.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!