Pučka pravobraniteljica o ukidanju školskih predmeta: “Ako djecu to ne učite onda je lako njima manipulirati”

Vijesti 04. lip 202418:05 1 komentar

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter gostovala je u Newsroomu kod Anke Bilić Keserović gdje je govorila o značenju građanskog odgoja za mlade, kao i o pravima starijih osoba i stranih radnika.

Šimonović je zabrinuta zbog prijedloga da se predmet Politika i gospodarstvo ukine u strukovnim srednjim školama, kojih čine 70 posto srednjoškolaca.

“Imamo pitanje političke participacije mladih i zapravo u određenoj mjeri i različite znakove za uzbunu. I onda imate prijedlog gdje se politika i gospodarstvo ne omgućava ili nije jasno u kojoj mjeri će se omogućiti, izborni ili fakultativni predmet ili će ovisiti o volji ravnatelja… Za one koji se odluče za strukovno obrazovanje, meni se to čini iznimno zabrinjavajuće.”

Kao primjer navodi – rasizam. “Ako ne učite o rasizmu u školi, a ne učite doma, gdje ćete to naučiti? Vidimo u kakvom svijetu živimo.”

Šimonović je spomenula kako je nedavno internetom kružila tvrdnja da ljudi nisu obvezni odazvati se cijepljenju pa čak ni obveznom zbog Oviedo konvencije. “Ako vi djecu i mlade ne naučite u obrazovnom sustavu što je Ustav i da je on u hijerarhiji naših propisa i iznad međunarodnih konvencija, onda su oni ranjivi za takve objave i vrlo je lako njima manipulirati, dezinformirati.”

Šimonović smatra da bi dio obrazovanja o ljudskim pravima trebao biti i na fakultetima na kojima studiraju oni koji će kasnije raditi s ljudima – pravni, učiteljski, medicinski.

Problemi se vide i u svijetu odraslih, ističe Šimonović. “Imamo građane koji ne znaju koja su im prava i kako ih zaštiti. Imamo pojave koje su problematične. Podaci pokazuju da su veliki broj počinitelja zločina iz mržnje upravo mladi. Znamo da su mladi mete govora mržnje i da ga stalno susreću. Mladi danas žive u digitalnom svijetu u kojem ako im ne damo prave alate i ako ih to ne naučimo, kako ćemo u budućnosti funkcionirati kao država i kao društvo?”

Prava starijih ljudi

Šimonović je istaknula probleme koji posebno muče starije građane.

“Pitanje zdravstvene zaštite. Zatim, imamo problem ageisma koji još uvijek nije dovoljno prepoznat u društvu – različite predsrasude prema starijim osoba koje se prečesto se u javnosti prikazuje kao teret društva i proračuna, što je apsolutno neprihvatljivo. Imamo pitanje domova i uvjeta u domovima – nedostatak osoblja u domovima, problem koji će se samo povećavati s vremenom.

Prava stranih radnika

“Zakonska regulativa nije onakva kakva bi trebala biti. viidmo da je već za mandata prošle Vlade bio upućen prijedlog u saborsku proceduru i prošao je prvo čitanje. Pozitivno je bilo u tom prijedlogu da se ne bi više vezala dozvola za rad za jednog poslodavca. Čekamo da se taj prijedlog nađe na drugom čitanju. To je zakonski okvir kojeg treba mijenjati. Veliki problem je i zakon o smještaju stranih radnika. Dok nemate pravni temelj, nemamo standarde.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare