Puljak: Vlada ne zapostavlja samo Split, već cijelu Dalmaciju

Vijesti 23. srp 202412:19 0 komentara

Splitski gradonačelnik iz stranke Centar, Ivica Puljak, priključio se u emisiji N1 Studio Uživo kod našeg Igora Bobića gdje je razgovarao o odnosu Vlade prema gradu Splitu i njenoj suradnji s gradskom vlasti.

Ivica Puljak se s premijerom Andrejem Plenkovićem susreo prilikom otvaranja Tehnološkog parka koji će, kako kaže gradonačelnik Splita, od njega napraviti “pravi tehnološki hub.”

Komentirajući da je Plenković ranije projekt zasluga bivše gradske vlasti, Puljak kaže kako danas nije bilo tako: “Ovaj projekt smo naslijedili u jednoj fazi pripremanja dokumentacije. Samo opremanje i radove je odradila aktualna gradska vlast, a projekt su financirali građani i fondovi Europske unije”, rekao je.

N1

Hrvatske ceste i Vlada zanemarile grad Split

Nije prvi put da Plenković govori da je Vlada nekome nešto dala: “Mislim da ono što jedni drugima možemo dati je pomoć, priliku za razvijanje, suradnju i parnerstvo. To su sve naši zajednički novci, bili europski, državni ili gradski koje financiraju građani. Bitno je samo da ih koristimo za projekte koje će osigurati bolju i kvalitetniju budućnost.”

Na pitanje zašto je Vladu optužio za zapostavljanje Splitsko-dalmatinske županije, Puljak je kazao kako misli da je Vlada zapostavila i čitavu Dalmaciju: “Brza cesta Omiš-Split je najzagušenija cesta u Hrvatskoj koja se obećava 30 godina, a ni danas nije započeta.

Hrvatske ceste su zaista zanemarile grad Split, a time i Vlada”, ocjenjuje Puljak i dodaje: “Ono što želimo je dalje razvijati parterski odnos sa svima koji žele dobrobit grada Splita, a vidim da to Plenkovića malo boli. Drago mi je da i on shvaća da hrvatska Vlada mora uložiti puno više naporna u modernizaciju Hrvatske.”

Nabrojao je neka od problema koje uzrokuju gužve: “Prometna rješenja se desetljećima ne realiziraju. Željeznicama se nitko živ ne vozi i zaista se moraju modernizirati. Ogromne gužve su svakodnevne u Splitu i u okolici”, kritizirao je splitski gradonačelnik pasivnost vladajućih u poboljšavanju prometne infrastrukture.

Najveći prometni problem u gradu kao test suradnje

“Mi smo se pouzdali sami u sebe i pokrenuli najveći investicijski ciklus u povijesti grada. Trećinu sredstava su osigurali europski fondovi, ali dvije trećine smo osigurali sami. Nitko nam neće pomoć, ako sami sebi ne pomognemo.”

Najveći prometni problem u gradu je izlaz i ulaz iz trajektne luke i poslali smo rješenje Hrvatskim autocestama. To će biti test želi li zaista država ulagati u Split i okolicu ili nastaviti svoju politiku.”

O projektu splitske obilaznice čiji se početak predviđao za 2006. godinu, Puljak ističe da ima i apsurdnijih primjera: “Za brzu cestu Omiš-Split se već dvadeset godina najavljuje da će biti gotova za koju godinu, a radovi se otvaraju kako se održavaju koji izbori.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!