Račan: Hajdaš Dončić je u komotnijoj situaciji, ima veliku prednost

Vijesti 10. ruj 202415:15 0 komentara

Član Predsjedništva SDP-a Ivan Račan bio je gost N1 Studija uživo kod naše Anke Bilić Keserović s kojom je razgovarao o unutarstranačkim izborima u SDP-u.

Unutarstranački izbori u SDP-u održavaju se u subotu, 14. rujna.

Ivan Račan istaknuo je da je jako dobro da unutarstranački procesi u SDP-u ne izazivaju pozornost medija: “Svaki izbori su izbori povećanih tenzija, ima povišenih tonova, svašta se kaže, ljudi često poslije požale, ali to je dio izbornog procesa. Ja tu ne vidim ništa ekstremno ili ništa više od onoga što je bilo i prije.”

Ivan Račan
N1

“Prazna priča”

“Što se tiče prigovora oko regularnosti, nisam vidio nikakvu žalbu, to je sve prazna priča”, dodao je.

Račan se osvrnuo na kandidaturu Zorana Paunovića za šefa SDP-a, koji nije ispunjavao jedan od uvjeta kandidature, pet godina provedenih u SDP-u: “Komisija je odlučila da poništi kriterij koji postoji od 2018. godine i time je omogućila kandidaturu Zoranu Paunoviću. To nije nešto što mijenja izborni proces. Možemo reći da je to neobično i neočekivano, ali ja tu ne vidim problem.”

Hajdaš Dončić u prednosti?

Račan je odgovorio na pitanje je li Siniša Hajdaš Dončić u prednosti naspram ostalih kandidata: “Siniša Hajdaš Dončić je u komotnijoj situaciji jer obnaša visoke stranačke dužnosti duži period, to mu daje veliku prednost nad ostalim kandidatima koji nisu prisutni na nacionalnoj razini ili nisu dovoljno dugo u stranci.”

“Svatko tko je ušao u utrku procijenio je da može nešto napraviti i da može pobijediti”, dodao je.

Račana je naveo da se SDP nalazi u dobroj situaciji: “SDP je iz svojih stranačkih sukoba izašao u pozitivnom smjeru nakon parlamentarnih izbora, odgovornost je svih da se u tom smjeru nastavi dalje i za četiri godine smijeni HDZ s vlasti.”

Odgovorio je na pitanje je li moguće da SDP smijeni HDZ na čelu sa Sinišom Hajdaš Dončićem: “Naravno da je, sa svakim je to moguće, između koga ja mogu odabrati. Pripadam dubokom realizmu, a politički realizam jasno kaže da morate napraviti najbolje što možete s onim što imate. Razgovarati o tome je li netko Mesija ili nije i možemo li pronaći nekog Mesiju, a nitko ga ne vidi i meni je to potpuno besmisleno.”

Pratite debatu kandidata za predsjednika SDP-a na N1 televiziji u petak, 13. rujna u 13 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!