Račan o izborima u SDP-u: Bit će puno kandidata i poneko iznenađenje

Vijesti 21. kol 202419:25 1 komentar

Član Predsjedništva SDP-a Ivan Račan bio je gost N1 Studija uživo kod našeg Domagoja Novokmeta s kojim je razgovarao o unutarstranačkim izborima u SDP-u.

“Ovi izbori će proći mirno! Vrlo smo dosljedni u izbornom procesu”, rekao je Račan.

“Bolje da je sad dosadno”

“Trenutno je bolje da je mirno i dosadno, a naša zadaća je da nakon izbora ponovno budemo zanimljivi i da izazovemo pozitivnu pažnju”, navodi.

Račan se osvrnuo i na HDZ: “Imaju sigurnost na vlasti koja im omogućuje da suštinski imaju izbore bez izbora jer se dogovore na Vladi tko će što i nema dalje. Ne možemo se uspoređivati, naši izbori su otvoreni, bit će puno kandidata i poneko iznenađenje”, rekao je.

“Hajdaš Dončić u velikoj prednosti”

Račan je odgovorio na pitanje hoće li se kandidirati za neku od funkcija SDP-a: “Bit ću kandidat za Predsjedništvo stranke”, naveo je.

Siniša Hajdaš Dončić je u velikoj prednosti, ima rezultat iza sebe i 15 godina vodi Krapinsko-zagorsku županiju koja je najuspješnija županijska organizacija SDP-a”, dodao je Račan.

Račan je naveo da Hajdaš Dončić pokazuje mirnoću, a osvrnuo se i na kandidaturu Sanje Major: “To je jedna vrsta osvježenja. Kako će članovi stranke reagirati, to ćemo vidjeti, a svatko se ima pravo kandidirati”, istaknuo je.

“Ako bi se Hajdaš Dončić deklarirao kao liberal danas, u političkom i ekonomskom smislu, onda bi bio neprihvatljiv”, dodao je Račan.

Treba li SDP ići više lijevo?

Račan je odgovorio na pitanje treba li SDP ići više lijevo: “SDP je točno tamo gdje treba biti, ali s jednim problemom: HDZ je ušao previše u centar. HDZ nam krade jedan dio reformi i programa, to nije tajna, ali politički bi bilo neozbiljno trčati u ljeviju poziciju kada se morate boriti za centar”, rekao je.

Podrška Milanoviću?

Račan se osvrnuo na odnos SDP-a prema Zoranu Milanoviću: “Milanović je napravio jako puno grešaka i ostavio je iza sebe SDP u puno lošijem stanju nego što ga je preuzeo. Ali to nema veze s njegovim mandatom i funkcijom predsjednika Republike. Sve što smo pokušali je razgovor o formiranju parlamentarne većine kako bi se raspisali novi izbori i to je bila tema razgovora s Mostom i Domovinskim pokretom”, kazao je.

Odgovorio je i na pitanje treba li Milanović imati podršku SDP-a za novi mandat: “Ja ne vidim bolju opciju”, kazao je Račan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare