Rijeka gradi stadion s neboderima? Možemo: To je potencijalno ilegalna izmjena GUP-a

Vijesti 20. ruj 202412:50 0 komentara
Rijeka gradi stadion s neboderima? Možemo: Grad potencijalno ilegalno radi na izmjeni GUP-a
Goran Kovacic/PIXSELL

Riječki Možemo! ustvrdio je u petak da odgovori gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića na njihova vijećnička pitanja pokazuju ili zabrinjavajuću nezainteresiranost ili vrlo netransparentan postupak donošenja bitnih prostornih odluka.

Gradski vijećnik Možemo! Nebojša Zelič na konferenciji za novinstvo u petak u Rijeci rekao je da su upitali gradonačelnika Filipovića u kojoj su fazi izrade dviju stručnih podloga za urbanistički plan uređenja Sportskog područja Kantrida, gdje je iskazan interes privatnog investitora da gradi stadion s neboderima.

Gradska uprava plan prepustila privatnom investitoru

Upitali su kaže, i hoće li te stručne podloge izraditi sam Grad Rijeka ili vanjski izrađivač.

Zelič je istaknuo da gradonačelnik ni na jedno pitanje nije odgovorio, tek je rekao da je s konzorcijem koji je iskazao interes za gradnjom, unaprijed dogovorio izradu stručnih podloga.

“Time je pokazao da gradska uprava, umjesto da planira prostor sukladno zakonu i javnom interesu, u potpunosti prepušta potencijalnom privatnom investitoru da sam kroji podloge za plan kako bi maksimizirao svoj profit”, smatra Zelič.

Dodaje kako je nepojmljivo da gradska tijela, umjesto da komuniciraju sa stručnim izvođačima, dogovaraju kako će izgledati podloge za plan izravno s konzorcijem.

Grad ne smije sudjelovati u izradi plana

“Zakon o prostornom uređenju jasno govori da osoba koja sudjeluje u davanju zahtjeva za izradu prostornog plana, ne smije u svojstvu stručnjaka sudjelovati u izradi plana, pa možemo zaključiti da gradska uprava potencijalno ilegalno radi na izmjeni Generalnog urbanističkog plana Rijeke i područja Kantride”, zaključio je Nebojša Zelič.

Drugo vijećničko pitanje na koje Možemo! nije dobio za njih zadovoljavajući odgovor je vezano uz prostor nekadašnje Dječje bolnice na Kantridi.

Dječja bolnica na Kantridi

Riječki Možemo! je predložio da se provede višekružno savjetovanje sa svim zainteresiranim akterima kako bi se definirala moguća namjena tog prostora. Gradonačelnika Filipovića su upitali o prijelaznom planu preuzimanja i sanacije prostora, koji gradski odjel bi to trebao provesti i postoji li plan za taj postupak.

Hana Paleka rekla je kako je iz gradske uprave samo precizno navedeno da će postupkom upravljati Upravni odjel za gradsku imovinu, a Možemo! u odgovoru ne mogu iščitati ni detaljno promišljanje niti namjera da se odgovorno i na vrijeme pristupi nečemu od ključne važnosti za proces višekružnog savjetovanja. Time se, tvrdi Paleka, ne šalje poruka građanima kako je svima stalo da se ovako vrijedan gradski resurs sačuva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!