Hoće li Selak Raspudić surađivati s Plenkovićem ako postane predsjednica? “On si jednu stvar ne može priuštiti”

Vijesti 23. srp 202411:54 1 komentar

Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić gostovala je u N1 studiju uživo kod našeg Igora Bobića s kojim je razgovarala o tragičnom slučaju masovnog ubojstva u Daruvaru, kao i o njenoj kandidaturi za predsjednicu Republike Hrvatske

Osvrćući se na masovno ubojstvo koje se dogodilo jučer u staračkom domu u Daruvaru, Selak Raspudić izjavila kako ju je cijeli događaj izrazito pogodio te kako je sam događaj poziv na dublju raspravu o nasilju nad starijim osobama u Hrvatskoj.

“U više navrata sam govorila o nasilju nad starijima osoba i nažalost čini mi se da van fokusa izmiče činjenica da čak 20 posto osoba starije životne dobi prijavljuje da su doživjeli neki oblik nasilja. Možemo učiniti puno više barem da osvijestimo ovaj problem”, rekla je.

Problem konzumacije alkohola

Pri temi nasilja nad starijim osobama, kao i nasilja nad ženama, ističe kako se u društvu nedovoljno razgovara o problemu konzumacije alkohola.

“Ako pratite nasilje nad starijim osobama, onda možete primijetiti da su ti slučajevi nerijetko povezani s konzumacijom alkohola. Istraživanja pokazuju da dvije trećine ljudi i koji počinje najteže djelo nasilja nad ženama, kasnije dobivaju mjeru liječenja od ovisnosti ili psihosocijalnog tretmana. Trebamo ranije krenuti i promatrati koliko je ovisnost o alkoholu opće prihvaćena kao jedan oblik društveno prihvatljivog ponašanja koje kroz život, zajedno s drugim faktorima može kulminirati u jednom ovakvom ishodu”, dodala je.

Izjavila je i kako joj je za sam slučaj teško kriviti sustav te kako se nada da je ovakav tip masivnog ubojstva izoliran slučaj, koji neće postati pravilo u Republici Hrvatskoj.

Potrebna je nestranačka osoba na poziciji predsjednika

Komentirajući ulogu predsjednika države Selak Raspudić je izjavila kako smatra je ta pozicija shvaćena protokolarnog zbog dosadašnjih predsjednika.

“To je osoba koja ima ogromnu vidljivost i samim isticanjem određenih tema i odabirom svojih savjetnika, može će biti ona koja omogućuje institucionalni epilog nizu tema. Uloga predsjednika nije isključivo reaktivna, nego i proaktivna i tu se može učiniti puno više”, rekla je dodavši kako je uloga predsjednika od velikog interesa građanima koji to pokazuju izlaznošću na ove izbore.

Selak Raspudić smatra i kako je potrebno osnažiti funkciju predsjednika.

“Vidjevši što se događa s parlamentarnim životom i načinom na koji je Sabor postao eutanaziran te je postao produžena ruka Vlade i nema onu autonomiju koja je trebala biti kontrolni mehanizam Vlade. Upravo zbog toga bi predsjedničku ulogu bi trebalo osnažiti, premda za to treba dvotrećinska većina i pritom vladajućim strankama vjerojatno odgovara status quo.

Potencijalna suradnja s Plenkovićem

Selak Raspudić je istaknula kako bi u slučaju da budem predsjednica nastojala imati bolju suradnju s Plenkovićem od one koju ima trenutni predsjednik Milanović.

“Dala bih sve od sebe da ta suradnje izgleda bolje i da se u prvom redu gleda interes RH, a ne bilo kakav oblik samopromocije, osvete ili inata. Mislim da si Plenković ne može priuštiti još jednu ne-suradnju jer bi ga mogla razotkriti kao jedinog krivca za određene probleme u našoj državi. Nova osoba unosi novu dinamiku, a ne vjerujem da kada bih se ovakav odnos apsolutne nesuradnje produžio na još jedan mandat jer bi to uzrokovalo štetu Andreju Plenkoviću”, rekla je.

“Odnosi ne moraju biti ovako zatrovani, ali možemo to mijenjati, odabirom nove osobe na funkciju predsjednika”, dodala je izjavivši kako se za predsjedničku poziciju kandidirala kako bi hrvatski građani mogli dobiti predsjednicu koja “ne kalkulira, ne skriva se i želi predvoditi promjenom.”

Istaknula je i kako smatra nedopustivim činjenicu da aktualni predsjednik i dalje nema izazivača osim nje, što je prema njoj dokaz da sve političke opcija i dalje “kalkuliraju, unaprijed su odustale ili se boje.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare