Širi se nova internetska prijevara: Ako primite ovakav SMS, ignorirajte ga

Vijesti 17. lip 202415:59 0 komentara
Luka Stanzl/PIXSELL

Zemljom se širi nova vrsta prijevare zbog koje iz Hrvatske udruge banaka upozoravaju građane da budu posebno pažljivi. Najnovije prijevare, osim uz banke, vežu se uz sustav e-Građani.

HUB upozorava na niz aktivnih kampanja kriminalaca koji u posljednje vrijeme ciljaju klijente banaka, kako bi im ukrali podatke i tako stekli financijsku korist, pojavilo se u obavijesti koju su neki građani dobili putem aplikacije banke ili pri ulasku na portal e-Građani.

Prijevara koja se posljednja pojavila i vezana je za banke i portal e-Građani funkcionira tako da prevaranti u ime banaka šalju SMS u kojem tvrde da „Imate pravo na povrat poreza“ s poveznicom koja vodi na lažnu prijavu u sustav e-Građani, prenosi Večernji list.

Iz HUB-a apeliraju da, ako zaprimite takav SMS, nipošto ne kliknete na poveznicu i nikako ne unosite podatke vezane uz Vaš mToken/token niti ikakve druge osobne podatke.

Preporučeno je da o aktualnim vrstama prijevara građani informiraju svoje bližnje kako bi se zaštitili od potencijalnih prijevara, a ako sumnjate da ste žrtva prijevare i ako ste upisali bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci i prijevaru prijavite policiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!