Špika poručio Plenkoviću: Možda i možeš sve što hoćeš, ali nećeš dokle hoćeš

Vijesti 28. kol 202413:12 0 komentara
Milivoj Špika
Sanjin Strukic/PIXSELL

Predsjednik Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) Milivoj Špika pozvao je građane da dođu na prosvjed "Protiv siromaštva", koji će se održati 1. listopada na Trgu bana Jelačića zbog nezadovoljstva usklađenjem mirovina koje rastu sporije od inflacije.

“Vlada je lijepo sama sebi podigla plaću za 70 do 80 posto a onda u isto vrijeme uvjerava umirovljenike kako će srpanjsko usklađenje mirovina koje će biti isplaćeno u rujnu biti čak 7,46 posto i oni smatraju da je to u redu”, rekao je Špika na konferenciji za novinare.

“Ako je to u redu, onda mi kažemo, sada ćemo pozvati sve, posebno umirovljenike, da nam se 1. listopada pridruže na prosvjedu na Trgu bana Josipa Jelačića i da pokažemo Vladi da se ne damo manipulirati i da to neće biti onako kako oni misle”, upozorio je.

Na prosvjedu očekuju brojne udruge, stranke i radničke sindikate jer je to, kako je rekao, “stvar nacionalne borbe ljudi u Hrvatskoj za bolje sutra”. Stoga se, kazao je, obraćaju umirovljenicima, ali i radnicima, studentima i seljacima.

Umirovljenici se bore kako bi preživjeli

Poručio je da neće biti onako kao što premijer Andrej Plenković kaže – “ja mogu sve što hoću”. “Možda i možeš sve što hoćeš ali jedno je sasvim sigurno – nećeš dokle hoćeš”, rekao je Špika premijeru.

Upozorava kako je u Hrvatskoj stotine tisuća umirovljenika koji se svaki dan doslovno bore za preživljavanje.

“Imamo oko 650.000 umirovljenika čija je mirovina na samoj liniji siromaštva ili ispod linije siromaštva, i to se svaki mjesec povećava, usprkos tvrdnji koja dolazi iz Vlade da umirovljenicima nikada nije bilo bolje i da nikada nisu imali veće mirovine”, istaknuo je Špika.

Kaže da je to s jedne strane i točno jer se u Vladi “love” na nominalni rast, ali ako se pitamo koliko je realno ta mirovina povećana s obzirom na kupovnu moć umirovljenika, onda kažemo da je mirovina manja jer opada kupovna moć.

“Mirovine rastu sporije od rasta cijena”

“Dakle, mirovine rastu sporije od rasta cijena i inflacije i još sporije od rasta plaća i daleko smo od onoga što je premijer obećao još 2016. – a to je da će prosječna mirovina u RH biti 60 posto prosječne plaće, a prije devet godina krenulo se sa 40-ak posto te se do današnjega dana taj postotak nije poboljšao ništa”, upozorio je Špika.

BUZ od Vlade traži da se za izračun osnovice za mirovinu na bazi 41 godina staža i 65 godina života kao glavni parametar uzima 75 do 80 posto neto plaće iz posljednjih ili pak vezanih najboljih 10 godina. Osoba sa 41 godinom staža i 65 godina života ne može imati manju mirovinu od 902 eura. Traže i da se nakon 65. godine života ukine penalizacija radi prijevremenog umirovljenja.

Traže, uz ostao i da se redovito usklađivanje mirovina radi na bazi parametara rasta cijena i plaća uz primjenu 100 posto povoljnijeg faktora, kao i promptno ukidanje oporezivanja mirovina ili da se neoporezivi dio podigne najmanje na 1000 eura.

Također, da se pravo na nasljeđivanje dijela mirovine preminulog partnera poveća sa 27 na 50 do 60 posto, te da se za svako rođeno dijete majkama prizna jedna godina radnog staža.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!