Splitski liječnici izveli jedinstven zahvat, laparoskopski uklonili cijeli želudac

Vijesti 09. kol 202414:00 0 komentara
Zvonimir Barisin/PIXSELL

Kirurški tim Kliničkog bolničkog centra Split pod vodstvom dr. Antonija Majića, specijalista abdominalne kirurgije, izveo je kirurški zahvat laparoskopskog uklanjanja cijelog želuca, koji je prvi put izveden u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe.

Minimalno invazivna operacija

Operacijski postupak je obavljen laparoskopski odnosno minimalno invazivno, ističu u splitskoj bolnici, te dodaju da složenost tog kirurškog postupka zahtijeva visoko tehnološku kiruršku opremu te iznimnu preciznost i iskustvo kirurga operatera.

Laparoskopskim pristupom putem pet radnih otvora veličine do jednog centimetra bolesniku se uklanja cijeli želudac uz uspostavu kontinuiteta probavne cijevi unutar trbuha, bez potrebe za velikim rezom na trbušnoj stijenci.

“Najzahtjevniji dio samog opreracijskog postupka je uspostava kontinuiteta probavne cijevi nakon uklanjanja želuca što se u ovom slučaju izvodi u potpunosti laparoskopskim načinom. Laparoskopskom kirurgijom postiže se minimalna trauma i minimalna bol kod bolesnika, ubrzano cijeljenje, poboljšani kirurški ishod te ubrzani otpust pacijenta na kućnu njegu”, kazao je Majić.

Kako dalje navode u splitskoj bolnici, u operacijskom zahvatu su još sudjelovali specijalizant kirurgije Ivan Maleš, anesteziologinja Marija Španić, instrumentarke Jelena Šunjić i Ivana Strunje, kao i anesteziološki tehničar Branimir Bešlić.

Tim iskorakom Klinika za kirurgiju KBC Split pod vodstvom prof. Zdravka Perka još jednom je potvrdila status jednog od lidera minimalno invazivne kirurgije u cijeloj regiji, tvrde u bolnici.

Mogućnost izvođenja tog zahvata omogućuje daljnji razvoj napredne minimalno invazivne kirurgije, a Kliniku za kirurgiju i sami KBC Split pozicionira kao jednu od vodećih ustanova koja izvodi najzahtjevnije minimalno invazivne zahvate kako u Hrvatskoj, tako i u Europi.

“Na Klinici za kirurgiju izvode se najzahtjevniji minimalno invazivni zahvati iz svih subspecijalističkih područja. Ovaj veliki uspjeh i daljnji iskorak rezultat je našeg opredjeljenja i dugotrajnog usavršavanja. Ovakve zahvate nije moguće izvesti bez napredne opreme, ali su u svemu najvažniji sposobni i obrazovani stručnjaci, bez kojih bi sve bilo uzaludno”, rekao je predstojnik Klinike za kirurgiju dr. Zdravko Perko.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!