Stipić najavio novi val prosvjeda: Imamo tri zahtjeva

Vijesti 30. srp 202411:44 2 komentara
N1 - Ilustracija

Među najburnijim reakcijama nakon odluke Vlade da se gotovo 70 posto dignu plaće predsjedniku, premijeru i saborskim dužnosnicima svakako su one sindikalne. Naime učiteljski Sindikat "Preporod" bio je najoštriji - poručio je da tom odlukom politika tjera učitelje iz škola, a ako se istim izračunima ne bude pratio materijalni rast zaposlenika u srednjim školama, može se očekivati vruća i neizvjesna jesen.

Željko Stipić iz Sindikata Preporod je u Studiju 4 HTV-a rekao kako smatra da njihova reakcija nije bila burna.

“To je bila reakcija primjerena onome što je nju izazvalo. Naime, ovako nešto se nije dogodilo na ovim prostorima zapravo nikada.

Državni dužnosnici, njih nekoliko stotina, a zapravo pokazat će se u konačnici da će biti znatno veći broj svih tih koji nisu državni, ali su lokalni dužnosnici koji će sad iskoristiti ovu priliku i također sebi podići plaće, su naprosto otišli sa svojim plaćama mimo svake mjere. I to je izazvalo našu reakciju”, rekao je te dodao da je njihovoj reakciji pridonijelo i mlako reagiranje svih onih koji su trebali reagirati.

Smatra kako će ova odluka otjerati i ono malo učitelja iz sustava obrazovanja.

“Dva su razloga zašto je sve manje onih koji žele raditi u školi. Jedan je ta plaća, koja se uvijek vrti oko prosječne plaće u državi. A drugo je nepravda. Nisu učitelji nezadovoljni samo time što rade za tih 1500 eura, ako dobiju tih 1500 eura, nego su nezadovoljni i time što rad drugih je znatno više cijenjen”, rekao je Stipić.

“Prije dvije godine naš sindikat je izišao sa zahtjevom da tražimo 30 posto veće plaće. Druga strana se odmah zgrozila i predložili su 5 ili 6 posto. Naime, kad vi postavite jedan takav normalan zahtjev, onda vam kažu da vi tražite kruha preko pogače, da ne razumijete situaciju, da niste solidarni s drugima… Dakle, odmah na vas drvlje i kamenje saspu. Međutim, kada odlučuju o svojim plaćama, onda oni špinu odvrnu do kraja”, istaknuo je predsjednik sindikata Preporod.

Najavio vruću jesen

“U ime našeg sindikata, a ja vjerujem da će to biti zahtjev ostalih sindikata javnih službi ili barem velike većine tih sindikata, ja mogu istaknuti tri zahtjeva.

Prvo nama slijede pregovori o korekciji osnovice. Mi očekujemo da će se ona uskladiti sa porastom troškova života koji su se dogodili od njenog zadnjeg usklađivanja. Drugi naš zahtjev odnosit će se na materijalna prava. Naime, slijede pregovori o božićnici, regresu, daru za djecu, uskrsnici… I treći zahtjev da se ozbiljno shvati da koeficijenti koje su dobili zaposleni u osnovnim i srednjim školama nisu oni koeficijenti kojima smo mi zadovoljni i mi ćemo tražiti njihovu korekciju”, rekao je Stipić.

Na pitanje što ako se pregovarači i vlada odbiju, rekao je da su svi argumenti na njihovoj strani.

“Kada zakažu argumenti onda što sindikatima preostaje nego argument snage. Kada govorimo o našim alatima, oni su poznati, ne može se tu nikakva topla voda izmisliti. Mi ćemo sigurno biti tamo gdje trebamo biti. Na početku sigurno na javnim prostorima, dakle najavljujem prosvjede, a onda nakon toga i ozbiljnije sindikalne akcije, ako vlada ozbiljno ne shvati naše zahtjeve”, nagalasio je.

Osvrnuo se i na najavljeno prolongiranje početka školske godine.

“Rješenje ovog problema nije u nikakvim kalendarima, tjedan dana prije, tjedan dana poslije, skratio ovdje, produžio ovdje. Rješenje za ovo je samo jedno, a to je – ajmo sve učionice u Hrvatskoj, sve školske prostore opremiti klima uređajima. Vidimo da se mijenja klima, da će biti sva iz godine u godinu to sve neophodnije”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare