Struka podržala psihologinju koja je dignula glas zbog autistične djevojčice: “Neka institucije poslušaju”

Vijesti 06. lis 202316:03 0 komentara
Ilustracija/Unsplash

Valerija Kanđera, psihologinja zaposlena u područnom uredu Zavoda za socijalni rad u Novom Zagrebu digla je javnost na noge kad je otkrila slučaj djevojčice s teškoćama u razvoju koju je odbilo smjestiti preko 30 ustanova. Tek nakon njenog apela da se bliži kraj radnog vremena, a da nemaju kamo s djevojčicom, stvari su se pokrenule. Sad se oglasila i Hrvatska psihološka komora koja je podržala istup psihologinje.

U Točki na tjedan, emisiji N1 Televizije komentirala je stanje u socijali. “Nisam prvi puta kriknula, a mogla bih kričati barem jedno, mjesečno. Bilo da sam izravno uključena u sustav, bilo da znam da neki drugi ured ima problem. Zazirala sam od društvenih mreža, no shvatila sam neke njihove prednosti”, rekla je tad.

“Ovaj slučaj s curicom ne da nije incident nego sam dobila razne komentare drugih kolegica. Novi Zagreb je velik kao mnogi područni uredi u zemlji i ima nas. Barem jednom mjesečno se susrećemo s problemom ne mogućnosti prihvata djece”, rekla je.

Uz nju je stala i Psihološka komora, a priopćenje Upravnog odbora Psihološke komore vezano za javni istup psihologinje Valerije Kanđere, prenosimo u cijelosti.

“Nedavni angažman i javno izražavanje zabrinutosti u vezi s trenutnom situacijom u sustavu socijalne skrbi kolegice Valerije Kanđera naišao je na pažnju javnosti i medija nakon što je, s ciljem zaštite najboljeg interesa djeteta, skrenula pozornost na nedostatak adekvatnih resursa i mjesta za smještaj djece koja moraju biti izdvojena iz svojih obitelji, posebno istaknuvši slučaj djevojčice s autizmom.

Hrvatska psihološka komora želi naglasiti da je pravo i odgovornost svakog psihologa postupanje u skladu s etičkim načelima psihološke struke, a to uključuje i ukazivanje na nedostatke u sustavu ako se na taj način štite korisnici, klijenti ili pacijenti.

S tim u vezi, Komora je sukladno svojem položaju i ovlastima pozvana poduzeti radnje u cilju zaštite stručnog integriteta i prava svih psihologa koji postupaju u skladu s pravilima struke i etičkim kodeksom.

Također, ovime pozivamo sve nadležne institucije da pažljivo prouče i obrate pažnju na zabrinutosti kolegice Kanđera i drugih stručnjaka u sustavu socijalne skrbi te da usmjere posebne napore na poboljšanju uvjeta za smještaj djece koja su izdvojena iz obitelji, a osobito djece teškoćama u razvoju”, stoji u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!