Sud u Strasbourgu presudio protiv Hrvatske i naredio isplatu odštete

Vijesti 25. lip 202414:34 0 komentara
FREDERICK FLORIN / AFP / Ilustracija

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) presudio je da je Hrvatska povrijedila konvencijska prava bivših dioničara Croatia banke zbog propusta hrvatskih sudova da preispitaju vladinu odluku o povlačenju i poništenju njihovih dionica.

Sud u Strasbourgu je zaključio da je došlo do povrede prava na pošteno suđenje i mirno uživanje vlasništva bivšim dioničarima kojima su odlukom Vlade RH iz rujna 1999. o sanaciji i restrukturiranju Croatia banke dionice povučene i poništene te je određeno da se izdaju nove dionice Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga.

Podnositelji su zbog toga pred hrvatskim sudovima pokrenuli građanske postupke protiv banke i agencije. Od sudova su tražili da donesu deklaratornu presudu koja potvrđuje da su oni i dalje imatelji dionica banke te da agenciji nalože da na njih prenese odgovarajući broj dionica iz svog portfelja.

Alternativno, potraživali su naknadu štete u protuvrijednosti dionica, a hrvatski sudovi su odbili sve tužbene zahtjeve podnositelja te njihove izvanredne revizije i ustavne tužbe, izvijestio je ured hrvatske predstavnice pred sudom u Strasbourgu.

ESLJP je zaključio da hrvatski sudovi nisu ispitali argumente podnositelja o tome jesu li ispunjeni uvjeti za pokretanje postupka sanacije te da odluka vlade nije bila podvrgnuta sudskoj kontroli pa je podnositeljima povrijeđeno pravo na pristup sudu.

Nadalje, sud smatra da podnositeljima nije pružena prilika učinkovito osporiti vladinu odluku, čime je miješanje bilo nezakonito, ne ulazeći pritom u daljnje razmatranje je li odluka bila u općem interesu i je li postignuta pravična ravnoteža između općeg interesa i prava podnositelja.

Europski sud je u konačnoj presudi svakom od podnositelja i kućanstava dosudio 2.800 eura naknade za nematerijalnu štetu te svim podnositeljima zajednički 2.550 eura za troškove i izdatke pred Europskim sudom, dok je odbio njihov zahtjev za nadoknadom materijalne štete.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!