Suverenisti zbog Pavličeka traže reakciju Ministarstva

Vijesti 11. kol 202412:12 0 komentara
Gordan Grlić Radman
Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski suverenisti, čijem je saborskom zastupniku Marijanu Pavličeku u nedjelju odbijen ulazak u Srbiju, gdje je trebao biti na manifestaciji Družijanci, zatražili su od Ministarstva vanjskih poslova upućivanje diplomatske note Srbiji te uvođenje politike reciprociteta.

“Nepojmljivo je da se hrvatskim državnim dužnosnicima onemogućava ulazak u Republiku Srbiju kako bi podržali kulturno djelovanje hrvatske zajednice u Vojvodini, a istovremeno srbijanski dužnosnici, kako državni, tako i lokalni, slobodno prisustvuju raznim kulturnim manifestacija srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj“, poručili su Suverenisti.

Pavliček, kojem je u nedjelju ujutro odbijen ulazak u Srbiju, trebao je službeno, kao saborski zastupnik i član saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, prisustvovati najvećoj i najstarijoj kulturnoj manifestaciji bunjevačkih Hrvata, Dužijanci u Subotici.

Odbijen mu je u ulazak

„Unatoč diplomatskoj putovnici i službenoj najavi od strane protokola Hrvatskog sabora glede prelaska državne granice zastupniku Pavličeku odbijen je ulazak u Republiku Srbiju“, priopćili su Suverenisti, a Hini potvrdio i sam Pavliček.

Objasnio je kako se to dogodio na GP Erdut-Bogojevo, gdje mu je nakon sat vremena zadržavanja na granici „zabranjen ulazak“ u Srbiju, unatoč diplomatskoj putovnici i službenoj najavi da će prijeći državnu granicu.

„Saborski protokol obavijestio je njihovu (srpsku) stranu, točno se najavilo u koliko je sati dolazak planiran i da se radi o graničnom prijelazu Erdut-Bogojevo“, rekao je Pavliček i dodao kako je srpska strana naknadno zatražila informaciju kad se vraća iz Srbije i na koji granični prijelaz.

“Ulazak mi je zabranjen i prije dvije godine”

„Nakon sat čekanja, srpski granični policajci rekli su mi da nemaju nikakve službene informacije o najavljenom službenom dolasku. Iako je sve odrađeno po protokolu, očigledno njima nije spušteno“, kazao je zastupnik.

Kazao je i kako je na hrvatskoj strani pitao policajce da nije možda došlo do neke greške, no da mu je rečeno da imaju najavu da dolazi.

Potvrdio je da se u istoj situaciji našao i prije dvije godine, ali i objasnio da tada njegov dolazak nije bio službeno najavljen, kao sada.

„Nitko ne zna do kada ta mjera traje, dan-dva, mjesec, cijeli život“, izjavio je i dodao da današnje postupanje prema njemu samo pokazuje da su „to sve, samo ne dobrosusjedski odnosi“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!